IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев пред българи в САЩ: България ще е успяла, ако децата ви се върнат

Правосъдната реформа трябва да бъде осъществена не с румънски модел, а от самите българи, смята държавният глава

10:47 | 23.09.17 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румен Радев. <em>Снимка: архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Румен Радев. Снимка: архив, Олег Попов, Investor Media Group

Президентската институция има амбицията да инициира създаването на регистър на българите и българските общности в чужбина, за да има връзка между тях и браншовите, образователните институции и бизнеса в България. Това заявява президентът Румен Радев на среща с представители на българската общност в Ню Йорк. По думите на държавния глава този регистър ще улесни комуникацията със сънародниците ни зад граница за използването на тяхната професионална експертиза и опит, съобщава пресслужбата на българското президентство. 

„В глобалния свят една държава не може да съществува сама - финанси, инвестиции, технологии, научен и културен обмен, всичко е свързано. И когато вие успявате, това е успех и за България", подчертава президентът и изразява признателността си към българите, които рекламират родината в международните институции и компаниите, в които работят. За мен България ще е успяла, когато кажете на вашите деца да се върнат, за да учат и работят в нея", пояснява в отговор на въпрос президентът.

Радев добавя, че има какво да се направи, за да се създаде много по-голямо доверие в българските институции, чувство за справедливост в обществото и за свобода от корупционни схеми при възлагането на обществени поръчки.

Попитан за правосъдната реформа в България и за възможността да бъде въведен румънският антикорупционен модел, държавният глава посочва, че проблемите на България трябва да се решават от българите. "Ако дойде някой друг отвън да ни реши проблемите, това означава, че ние нямаме самочувствието, куража и убедеността като нация, да ковем нашето собствено бъдеще. За мен реформата в съдебната система е абсолютен приоритет и затова за пръв път в президентската институция се свиква КСНС на тази тема", казва още Румен Радев.

По отношение на обществения дебат за начина, по който трябва да бъде създадена институцията за борба с корупцията, президентът посочва: „В България сякаш искаме да имаме литература без Достоевски. Можем ли да си представим Достоевски без "Престъпление и наказание" или Достоевски, но само с "престъпление", без "наказание"? Крайно време е да се наказваме и да имаме независим антикорупционен орган, който да дисциплинира политическата класа", казва още държавният глава.

През последните десетилетия отношенията със САЩ се превърнаха в стратегическо партньорство, успех за което има и българската общност, заявява още Румен Радев и добавя, че при всяка своя среща с представители на държавните институции на САЩ, поставя въпроса за отпадането на визовия режим за българските граждани.

Президентът благодари на сънародниците ни в Ню Йорк за запазената връзка с родината, за съхраненото национално самосъзнание и чувство за общност, за съботно-неделните училища, които създават условия и за децата да опазят своя роден език. "България е там, където хората говорят, сънуват и мечтаят на български език", заявява Румен Радев. Държавният глава призовава Министерството на външните работи да се бори за създаването на културен център, който да разпространява българската култура, традиции и фолклор в Ню Йорк. "Всички ще работим заедно за това", казва още Радев.

По време на разговора са поставени и редица въпроси, свързани с перспективите за преодоляване на демографската криза в България, за двойното гражданство, за Националната стратегия за българите и българските общности в чужбина и много други. В срещата в Генералното консулство в Ню Йорк участват президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и над 200 наши сънародници.

По-рано президентът Румен Радев е посетил и българския православен храм в Ню Йорк. 

Ден по-рано държавният ни глава се срещна и с президента на САЩ (1993-2001 г.) Бил Клинтън. "България може да привлече много повече инвеститори от САЩ, но за да стане това е необходимо да си свършим домашното – борбата с корупцията трябва да се води наистина безкомпромисно", заяви той пред Клинтън.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Ше се върнат , ти също ...банката като ти продаде курника , дето уж си му собственик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
Само дето забравиха да се върнат - едни 3млн хахахаха :)Скоро навън ще са повече от изостаналите на място...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
Ами да видАт бе Пуки , да пипнат ...българинът е Тома Неверни , иска да пипне... е пипнАха , ама 90 % от българете от куртоазия не смеят да кажат че туй дето са го пипналЕ , май не е туй дето са мечталЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
"...кой си мрази толкова жестоко децата че да...???"Ако се позамислиш повечко , може и да отговориш правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 12
Lucifer
преди 6 години
Никой не е разплквал от смях българите в америка по-яко от Радев....да си върнели децата в БГ...кой си мрази толкова жестоко децата че да...???....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Както в Германия ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
България ще е успяла, само когато ничии пионки нямат шанс за дългосрочна политическа кариера в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Ако е истински достоен човек ще каже публично всички български гаддове, които стопират развитието на държавата като я източват.*** той е просто поредната пионка, която прави само добре звучащи политически изказвания и симулира наличието на президентска институция. Поредният артист. Добре че поне не е ггей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Не бъди скромен! В Румъния осъдените министри може да сформират цял кабинет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 21
ss_sgp
преди 6 години
Ще се върнат когато престанем да сме 'Болгария не заграница'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още