IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между САЩ и Северна Корея не стихва

Тръмп направи "неизбежно посещението на ракети на цялата територия на САЩ", коментира външният министър на Северна Корея

09:39 | 24.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Севернокорейският външен министър И Йон-хо заяви пред Общото събрание на ООН, че президентът Доналд Тръмп е направил "неизбежно посещение на нашите ракети на цялата територия на САЩ", след като нарече севернокорейският лидер Ким Чен-ун "Човек ракета", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"След продължителна и тежка битка сега ние сме на няколко крачки от завършване на ядрената ни сила", похвали се министърът на годишната среща на световните лидери.

Речта на И Йон-хо веднага предизвика реакцията на американския президент Доналд Тръмп, който в Twitter посочи, че лидерите на Северна Корея "няма да просъществуват още дълго".

 

Разменените реплики идват на фона на новината замисия на американските военни в района на Северна Корея. Американски бомбардировачи B-1B Lancer, ескортирани от изтребители прелетяха в международното въздушно пространство над морето източно от Северна Корея като демонстрация на сила и за да покажат диапазона от военни опции на разположение на президента Доналд Тръмп.

В своята реч пред ООН И Йон-хо разкритикува остро изявленията на американския президент по адрес на страната му и нарече Доналд Тръмп "побъркан човек" , "мегаломан" и "една от най-големите заплахи за мира", като многократно размахваше пръст, за да подсили думите си, допълва още Франс прес. По думите му "безразсъдните и яростни думи" на Тръмп са оскърбили "изключителното достойнство" на Северна Корея и са "опетнили тази свещена арена на ООН".

По-рано през миналата седмица пред световните лидери Тръмп заплаши да "унищожи напълно" Северна Корея, ако бъде провокиран, напомня АП.

"Не някой друг, а самият Тръмп е на самоубийствена мисия", заяви И Йон-хо и продължи с думите: "Ако невинни хора от САЩ загинат заради тази самоубийствена атака, Тръмп ще бъде изцяло отговорен". По думите на севернокорейския министър през осемте си месеца на власт Тръмп е превърнал Белия дом "в шумно тържище", а сега се опитва да превърне ООН "в гангстерско гнездо".

Той изтъкна също, че ядрената сила на страната му служи за възпиране на ядрената заплаха от САЩ и за предотвратяване на американска интервенция.

"Президент Зло заема мястото на президент на Съединените щати", каза И Йон-хо, предупреждавайки, че Пхенян е готов да се отбранява в случай на знак от САЩ, че готвят извършване на "обезглавяваща операция срещу нашия щаб или военна атака срещу нашата страна".

Министърът посочи, че санкциите няма да имат ефект върху решимостта на Пхенян да разработи свои ядрени оръжия, чиято крайна цел е "баланс на силите със САЩ".

"Напразна надежда е да се смята, че КНДР ще бъде разколебана или ще промени на сантиметър позицията си заради по-суровите санкции от враждебните сили", каза севернокорейският външен министър.

Тръмп обяви в четвъртък нови санкции на САЩ, насочени срещу компании и институции, които финансират или улесняват търговията със Северна Корея. По-рано този месец Съветът за сигурност на ООН единдушно прие девети кръг санкции срещу Пхенян в отговор на ядрените и балистичните му програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Някой гледа сеира на Тръмп вкарвайки го в тоя махленски скандал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още