IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След германските избори Макрон променя визията си за Европа

Всеки опит на канцлера и Макрон да настояват за промени ще се изправи срещу опозицията от новия германски Бундестаг

19:37 | 25.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон ще представи планове за реформиране на Европейския съюз (ЕС) във вторник, включително предложение за отделен бюджет за еврозоната, въпреки че резултатите от изборите в Германия вероятно ще усложнят неговите дълбоки амбиции, пише Ройтерс.

Въпреки че остават най-големият парламентарен блок, консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел получиха по-малка подкрепа на изборите в неделя. Очаква се канцлерът да търси коалиция с либералните „Свободни демократи“, които критикуват идеите на Макрон за Европа, както и със „Зелените“.

Официални представители на Елисейския дворец заявиха, че Макрон, обещал мащабни реформи на европейския паричен съюз в координация с Меркел, се надява въпросите, които ще бъдат повдигнати в речта му, да бъдат взети предвид при преговорите за коалиция в Германия.

Според един от източниците от френското правителство, чието име не се назовава, общ бюджет на еврозоната - една от най-спорните идеи на Макрон, ще бъде "необходим своевременно". Президентът ще повдигне въпроса в речта си, която ще произнесе в университета "Сорбона" в Париж.

От избирането си през май Макрон превърна реформата на ЕС и неговите институции в една от основните задачи по време на мандата си. Освен идеята за бюджет на еврозоната, той също така иска министър на финансите на еврозоната, както и създаването на спасителен фонд, който да помога на страните с икономически проблеми. 

Преди изборите в неделя Меркел бе заявила желанието си да работи с Макрон по програмата за реформи, макар че собствените ѝ идеи не достигат толкова далеч, колкото неговите. Резултатите от изборите обаче оставиха Меркел изправена пред трудна задача за съставяне на коалиция, което от своя страна вероятно ще ограничи гъвкавостта ѝ в Европа.

Евроскептиците

Коалиция със свободните демократи и „Зелените“ е безпрецедентна на национално ниво и всеки опит на канцлера и Макрон да настояват за по-голяма интеграция в ЕС ще се изправи срещу опозицията от новия германски Бундестаг.

Свободните демократи призовават за постепенно премахване на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) и промени в договорите на ЕС, които да позволят на страните да напускат еврозоната. А крайнодясната, евроскептична „Алтернатива за Германия“ сега е третата по големина партия в Бундестага, което ще ограничи още повече маневрите на Меркел.

Очаква се в речта си Макрон да наблегне на това, че целият ЕС се придвижва заедно и че онези, които са против, не трябва да пречат на другите.

Само два дни след изборите в Германия, речта на Макрон вероятно ще бъде интерпретирана в Германия като опит за оформяне на дебата, преди същинските коалиционни разговори да започнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още