IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се увеличат ли цените в България след въвеждане на еврото?

Митове и легенди се разказват между българите за ефектите от въвеждането на еврото и за деноминацията от 1999 г.

08:45 | 27.09.17 г. 50
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

София. Сергия за продажба на сандали. Продавачът и една жена си говорят за въвеждането на еврото и деноминацията. Продавачът - мъж на около 45 години, роден търговец: "Дано не въведат еврото, че цените ще станат двойни. Което е един лев сега, ще стане после 1 евро".

Жената на около 35 години: "Да, точно така е станало в Германия. Една приятелка беше там и когато въведоха еврото, стана двойно и тя започна да си купува обувки в България, когато си идваше лятото. Преди това там беше по-евтино от България“.

По-нататък жената обясни, че ако въведат еврото, апартаментите ще поскъпнат двойно (вместо 100 000 лв. ще са по 100 000 евро), че кафето вместо 1 лв. ще струва 1 евро. Че ще стане "както в Гърция", където всичко е като в България като цени, но в евро. Обясни и че заради деноминацията (бел. ред. махането на 3 нули през 1999 г., две години след въвеждане на валутния борд, който донесе 20 години благоденствие) ѝ били изядени спестяванията в детската влогова книжка (бел. авт. - изяла ги е инфлацията от 1990 г. до 1997 г. поради печатането на пари от правителството на Андрей Луканов и най-вече правителството на Жан Виденов, докато деноминацията (махането на 000) е прост математически акт без влияние върху покупателната стойност).

Инфлацията в Германия след въвеждането на еврото е била 1,1% (за цялата година), a в Словакия (приела еврото през 2009 г.) е била само 0,9% в първата година след въвеждането. Това е съвсем нормална инфлация и не е ефект от въвеждането на еврото, защото такъв в отворена и пазарна икономика не може да има. Най-много при някои стоки да има закръгляне нагоре (но може и надолу). Най-много вместо кафето да струва 0,5 лв., цената да стане 0,3 евро.

При пазарна икономика няма "ТЕ", които да вдигнат цените. Не може на улица с 15 кафенета всички собственици да се уговорят да удвоят цените, включително и защото в съседство се продава кафе на 14 други места. Това е реално в планова или бананова икономика (справка в Ангола стока, която в България струва 1 000 лв., там може да струва 10 000 лв. поради ред причини, включително затруднения внос, охраната от въоръжени грабежи, корупцията и т.н.).

България смело трябва да приеме еврото, защото:

1. Политиците няма да могат да спасяват банки и да провалят държавата като при Жан Виденов.

2. Европейски банков надзор

3. Фискалният ни резерв от 6,5 млрд. евро няма да стои "на трупчета", за да покрива всеки лев в обращение, а ще може да се построят 5-6 магистрали, колкото "Тракия" например (не от Чирпан до Бургас, а от София до Бургас...). Тоест, магистралите "Хемус" и "Черно море" ще бъдат построени и без приходите от тол такси.

4. Ще има приток на европейски туристи, защото ще предпочитат да идват в страна, въвела евро, а не с национална валута лев, форинт, чешка крона и т.н.

5. Ние вече сме де факто в еврозоната, само че делим на 1,95583... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 16 rate down comment 7
lozkhris
преди 6 години
Основната цвл на статията е да набие в главите на масовката мантрата, че еврото е мноо хубаво нещо...Това е направено със спекулативни твърдения и отгровени лъжи - типични прийоми на мейстрийм медиите от 21 векНе е ясно защо толкова плюят комунизма, след като не се различават изобщо от него....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 16 rate down comment 2
dim11
преди 6 години
Евро, долари, донги, все тая. Пак гоним потъващ кораб.БХ да пуска Белене и ферми за койни и направо да въвеждат някоя крипто.Ей това ще е революция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 3
Спящият бик
преди 6 години
Малиии, Марияне, как си ги разлаял ***! Да не би да си искал да ги преброиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 12 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Няма тука място за доверие. Има сметка. Като ни издупят достатъчно със скрита инфлация и стоки ***, спокойно ще се превалутираме, защото народа няма да усети голямо напрежение.Както каза справедлив1, в момента няма проблем всеки да си отвори еврова сметка, да си купи евро или да си държи всичките парички в евро.Това което печелим, е спасителни програми по гръцко подобие, след като се набълбукаме с кредити (а не минуемо ще се, т.е. ние вече сме набълбукани, но още може).Това което губим е суверинитет, който може да носи конкурентно предимство на "отворения" европейски пазар..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 20 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Щом автори като тоя , ви убеждават колко много ше ви е гот , работата е ясна ...не им вервайте !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 3
d333
преди 6 години
Мисля, че тука някой бъркат...Германия и Франция и там другите страни в началото като са приемали евротот да не би да са имали резерви в евро... Ми не.. откъде да ги вземат. Ако решат да ни приемат в ервозоната(при изпълнение на незнам си какви там редица критерии), това означава, че се има доверие в страната, икономиката и т.н. И старата валута просто се заменя "НОВОнапечатани" евро. Ние сме частен случай, че сме в борд и трябва да държим резерви в евро, но други стани които не са били никой не ги е карал да имат някакви резерви в евро, а да имат стабилна валута, икономика, заеми под някакъв праг и т.н.Та това искам да кажа, няма логика да си "купуваме" вече съществуващи евра срещу лева. А просто еврата стават плюс колкото са еквивалента на нашите левове. И вскичко е наред, това не е "измама" или "донапечатване" на измислени евра. Нали БВП на еврозоната се увеличава с БВП на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 8 rate down comment 0
справедлив1
преди 6 години
НЯКОЙ ОТ РАЗБЕРАЧИТЕ ДА МИ КАЖЕ КОЙ ГО СПИРА ДА СИ ПРЕВЪРНЕ ЛЕВОВИТЕ СПЕСТЯВАНИЯ В ЕВРО И НА КАКЪВ КУРС АЗ МИСЛЯ ЧЕ ТОВА Е 1.956 И ТОВА МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ ВСЕКИ В България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 23 rate down comment 4
bigi
преди 6 години
1. Когато нямаш национална валута,не можеш да я девалвираш,ако ти се наложи. Това беше проблем при Гърция например;2. При истинска пазарна икономика няма да може да има наговаряне на цените,но в България такава няма. Има само картели;3. Туристите няма да се увеличат,САМО защото сме приели еврото. Никой турист това не би го спряло или подтикнало да посети една страна;4. От 6,5 млрд. фискален резерв реално ще се използват може би около 1 млрд, другите ще "потънат" по фирмички и обществени поръчки.5. Ние сме в Европа,няма причина да въвеждаме каквато и да е нова валута. Изгодата ще е нулева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 15 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Доста едностранчива статия. Най-лошото е, че маме три лоши избора:- приемане на Евро;- запазване на валутния борд;- развързване от валутния борд.Първите два имат едно много сигурно предимство - контрола и мониторинга съществува и то е извън България. Звучи потресаващо, но като знам капацитета и морала на тукашните ме хваща скомина. Само крадене и популизъм. Ако сте забравили, не толкова отдавна гръмна една банка в сравнително добро състояние и се преразпределиха едни 4 млрд... От тук насетне коментар относно качествата на управляващата вихрушка са излишни. Следователно за мен вариант три е най-лошия. Дали едно и две - вече е въпрос на предпочитания. Ако се вържем към еврото - ако гръмнат те, гръмваме и ние. Ако гръмнем ние - ще трябва да ни спасят малко или много :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 15 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
"По неграмотна статия скоро не е имало в инвестор."Съгласен!!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още