IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се увеличат ли цените в България след въвеждане на еврото?

Митове и легенди се разказват между българите за ефектите от въвеждането на еврото и за деноминацията от 1999 г.

08:45 | 27.09.17 г. 50
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

София. Сергия за продажба на сандали. Продавачът и една жена си говорят за въвеждането на еврото и деноминацията. Продавачът - мъж на около 45 години, роден търговец: "Дано не въведат еврото, че цените ще станат двойни. Което е един лев сега, ще стане после 1 евро".

Жената на около 35 години: "Да, точно така е станало в Германия. Една приятелка беше там и когато въведоха еврото, стана двойно и тя започна да си купува обувки в България, когато си идваше лятото. Преди това там беше по-евтино от България“.

По-нататък жената обясни, че ако въведат еврото, апартаментите ще поскъпнат двойно (вместо 100 000 лв. ще са по 100 000 евро), че кафето вместо 1 лв. ще струва 1 евро. Че ще стане "както в Гърция", където всичко е като в България като цени, но в евро. Обясни и че заради деноминацията (бел. ред. махането на 3 нули през 1999 г., две години след въвеждане на валутния борд, който донесе 20 години благоденствие) ѝ били изядени спестяванията в детската влогова книжка (бел. авт. - изяла ги е инфлацията от 1990 г. до 1997 г. поради печатането на пари от правителството на Андрей Луканов и най-вече правителството на Жан Виденов, докато деноминацията (махането на 000) е прост математически акт без влияние върху покупателната стойност).

Инфлацията в Германия след въвеждането на еврото е била 1,1% (за цялата година), a в Словакия (приела еврото през 2009 г.) е била само 0,9% в първата година след въвеждането. Това е съвсем нормална инфлация и не е ефект от въвеждането на еврото, защото такъв в отворена и пазарна икономика не може да има. Най-много при някои стоки да има закръгляне нагоре (но може и надолу). Най-много вместо кафето да струва 0,5 лв., цената да стане 0,3 евро.

При пазарна икономика няма "ТЕ", които да вдигнат цените. Не може на улица с 15 кафенета всички собственици да се уговорят да удвоят цените, включително и защото в съседство се продава кафе на 14 други места. Това е реално в планова или бананова икономика (справка в Ангола стока, която в България струва 1 000 лв., там може да струва 10 000 лв. поради ред причини, включително затруднения внос, охраната от въоръжени грабежи, корупцията и т.н.).

България смело трябва да приеме еврото, защото:

1. Политиците няма да могат да спасяват банки и да провалят държавата като при Жан Виденов.

2. Европейски банков надзор

3. Фискалният ни резерв от 6,5 млрд. евро няма да стои "на трупчета", за да покрива всеки лев в обращение, а ще може да се построят 5-6 магистрали, колкото "Тракия" например (не от Чирпан до Бургас, а от София до Бургас...). Тоест, магистралите "Хемус" и "Черно море" ще бъдат построени и без приходите от тол такси.

4. Ще има приток на европейски туристи, защото ще предпочитат да идват в страна, въвела евро, а не с национална валута лев, форинт, чешка крона и т.н.

5. Ние вече сме де факто в еврозоната, само че делим на 1,95583... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 20 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Тъжното е, че в момента от 10 години расте поколение финансисти, както сам отбелязвате - "модерните тенденции в финансите", които никога не са фалирали! Те не знаят какво е банкрут! Те никога не губят (или поне докато ги показват по медиите). Когато балансите отидат на юг, ако си брадчед на еди #КОЙ си - идва държавата и те подпира, ако ли не - слизаш тихо и кротко от сцената.Как да приема тенденция в бизнеса и финансите, на модерните "предприемачи" с държавни фирми (еврофинансирани), наричайки сами себе си стартъпи или едър бизнес? Обяснете ми моля ви, как?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 20 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
1. Паричния съвет със сигурност пада при преминаване към евро - има период на free float преди да се фиксира курса на конвертиране.2. Проблема всъщност е, че се гледат само цените, не и качеството! Инфлацията отчита цените, но не и качеството.Според теб занижаването на качеството на даден продукт води ли до ефективното му поскъпване? Според евростат - НЕ. Ей там е заровено кучето с "цените при приемането на еврото".Има цели екипи, които се чудят как да "продадат" еврото възможно най-безболезнено на НЕзадлъжняли държави като България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 0
Ya_Kito
преди 6 години
Аз мисля, че написах по-долу, необходими са качествени анализи. Странно е, че очевдино четете този сайт и вероятно имате изразен интерес към финансите, но от друга страна, не желаете да приемете тенденциите във финансите и икономиката. Аз защитавам тенденциите, тъй като и аз като вас искам някой ден да получавам добри доходи и знам, че единствения начин да ги получа е като се образовам и като разсъждавам трезво без емоции. Старая се да извлеча най-доброто от това, което професионалистите пишат, но не само един, а колкото мога повече - това е начинът и аз правилно да анализирам фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Валутния борд и еврото пазят не народа, а надзора и политиците!С валутен борд и евро съвсем ще се загуби връзката между кадърното управление на държавата и хората. Тогава идва истинския социализъм, когато с два клика от копчета на банката добре смазана социалистическа машина на плановата икономика ограбва едни, за да запази социалният мир (дупетата на политици, надзор).Ако сега има пряко отговорни за несгодите в държавата, тогава, когато влезем в ЕЗ, това ще са скалъпените макроикономическите числа на евростат, използвани за определяне на дажбичката в копанката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 2
dimitardimitrov
преди 6 години
Нещо не разбрах за компотите и компютрите!Коментара беше за ефекта върху цените от въвеждането на еврото в България!Аз лично смятам, че трябва да се премине директно от паричен (валутен) съвет директно към евро! Това ще вкара в действие ЕЦБ, което ще направи контрола реален. А до колко паричния съвет ще падне преди влизането в еврото е чисто политически въпрос! Аз съм против премахването на съвета, въпреки, че имам левов кредит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 5
mpy_yordanov
преди 6 години
Основната цел на статията си остава да се събуди дискусия по темата. Ще се радвам други анализатори, медии, водещи и т.н. да я подхванат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 15 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Ако считаш, че в България банковия контрол и надзор е зле, то освобождаването на курса на българския лев в конкурентата среда на евро, долар и свободно движение на хора и капитали ще е катализатор за изчистването на банковия контрол и надзор, че и на политиката от ***. Това е гарантирано. Ако политиците или надзора реши да ни играе отново театъра "Виденова зима" ще бъде избесен на лампите пред народното събрание от нискограмотния електорат, който държи левове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 18 rate down comment 0
dimitardimitrov
преди 6 години
Статистиката е хубаво нещо, но не е за всеки, а само за разсъждаващия - един пример - Двамата с теб сме гладни, аз изяждам едно пиле и ще се пръсна от кеф, според статистиката, двамата сме изяли по половин пиле и сме нахранени, а сега мислете преди да четете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 3
dimitardimitrov
преди 6 години
Аман от пропаганда - ето какво стана в Испания. Имате незабавен ефект от еврото - 2001 и 2002 г. в цените посочени в статията. И мога да говоря от първо лице, защото по това време имах малък магазин в Мадрид и знам как въпреки НАКАЗАТЕЛНАТА отговорност за спазване на курса за смяна, НИКОЙ не може да задължи търговеца да не промени цената в лева (песети за Испания). И дори да не разбирате испански има хубава картинка!Да отбележа, че аз съм твърдо ЗА еврото в България по много причини, една от които е безсилието на собствена монетарна политика и банков контрол! Но трябва сериозни законодфателни мерки за минимизиране на вече познатия ефект евро-спекулация!http://***.elperiodico.com/es/graficos/economia/subida-precios-euro-17910/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 18 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Ако първото ти взема всичките пари (да кажем си имал 100 лв.) и после ти дам 5 лв. довел ли съм те до ръст?Нещо подобно се случва в България от 10 години. Тая първата "трансакция" от стоте лева не я хваща статистиката, хваща я само последната.Е ръст ли е това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още