IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще анализира предложените от полския президент съдебни реформи

Според Франс Тимерманс заявките на Полша, че иска диалог с Европейската комисия са добри новини

22:46 | 25.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Европейската комисия ще анализира реформите на полската съдебна система, предложени от президента на Полша Анджей Дуда, заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от ДПА.

Тимерманс направи изявлението си малко, след като Дуда представи своите контрапредложения на спорните опити на полското правителство да реформира съдебната власт, които доведоха до критики от страна на Брюксел. "Чувствам се окуражен от факта, че полското правителство заяви, че иска диалог с Европейската комисия: за мен това са добри новини", подчерта Тимерманс.

"Ще проучим много внимателно променените предложения за реформи на президента Дуда, които бяха представени тази сутрин", добави заместник-председателят на ЕК.

През юли тази година ЕК започна наказателна процедура срещу Полша заради приет закон за съдебната реформа. Комисията предупреди Варшава, че е готова да започне процедура, която може да доведе до отнемане на правото ѝ на глас в европейските институции, ако полското правителство извърши и останалите спорни реформи.

Днес се състоя среща, на която Франс Тимерманс информира министрите от страните членки на ЕС за започнатите процедури срещу спорните полски реформи. След края ѝ заместник-председателят на ЕК заяви, че сред страните членки има широка подкрепа за опасенията на Комисията за отслабването на върховенството на закона в Полша.

"Всички на масата заявиха, че върховенството на закона не е избор, а задължение", подчерта той.

Участвалият в срещата полски заместник-министър на външните работи Конрад Шимански заяви, че Варшава държи на върховенството на закона също колкото ЕК или която и да е друга страна членка.

"Няма противоречие около върховенството на закона. Това е спор около приложението и интерпретирането на принципа в много конкретния контекст на съдебната реформа в Полша", заяви Шимански, като подчерта, че Варшава не нарушава европейските правила. Той добави, че полското правителство е готово да обясни позицията си на ЕК, но освен това е решено да проведе съдебната реформа.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още