IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола достигна двугодишен връх

Стойността на Брента нараства с около 24% през това тримесечие, а на WTI – с над 13%

08:57 | 26.09.17 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Спекулациите за понижаващо се свръхпредлагане на петрол се отразяват в началото на седмицата на цените на американския лек суров петрол и на петрола от сорта Брент, които се покачват до най-високото си ниво от юли 2015 г.

Търгуваните на борсата в Лондон фючърси върху Брента с доставка през ноември поскъпват с 46 цента до 59,48 долара за барел, след като добавиха 3,8 на сто към цената си в понеделник. По-рано цената достигна 59,49 долара – най-високата от 10 юли 2015 г., предава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол (West Texas Intermediate, WTI) с доставка през ноември поскъпват с 15 цента до 52,37 долара за барел, след като по-рано достигнаха петмесечен връх от 52,43 долара за барел. 

Ръстът при Брента означава и пети пореден ден на поскъпване, увеличавайки цената си от малко над 55 долара за барел преди седмица, след като членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители потвърдиха, че пазарът скоро ще се ребалансира.

Влияние върху ръста оказа и турският президент Реджеп Тайип Ердоган със своята заплаха от понеделник Турция да престане да допуска доставки на петрол от кюрдската част на Ирак. Разгневен от референдума за независимост в Иракски Кюрдистан, Ердоган обяви вчера, че затваря сухопътната граница с региона и заплаши да спре износа му на петрол през турска територия. По този начин той увеличи натиска над кюрдския автономен регион, който проведе референдум за независимост. Въпреки международните критики кюрдите в Северен Ирак проведоха историческо допитване за своята независимост. Турция обаче не го признава, тъй като се опасява от дестабилизация на региона и в собствената си страна.  

Тръбопроводът до пристанище Джейхан в Турция обикновено изпомпва между 500 хил. и 600 хил. барела на ден. 85% от петрола на региона се продават през Джейхан.

„Доброто сътрудничество на производителите при съвместното ограничаване на продукцията, както и новината за (отговора на Турция) на референдума помогнаха за ръста на цените на петрола", казва Томомичи Акута, старши икономист в Mitsubishi UFJ Research and Consulting в Токио. „Цената на Брента може да достигне до 60 долара за барел, подкрепена от този натиск", посочва още той.

Според преценката на експерти по суровините от Commerzbank и някои последни коментари на представители на ОПЕК подкрепят цената на Брента. В петък те се изказаха оптимистично за развитието на цените до края на годината. Ограниченията върху добива помагат да се намалят резервите от суров петрол до петгодишното им средно ниво, каза кувейтският министър на петрола Ессам ал-Марзук, който председателства срещата на министрите.

„От срещата ни през юли пазарът на петрол забележително се подобри“, обяви той при откриването на срещата. „Пазарът сега е очевидно добре и върви към ребалансиране“, допълва той.

Според изчисления на Bloomberg цената на Брента се увеличава с около 24% през това тримесечие. Ако тенденцията се запази, това ще е най-големият ценови скок от второто тримесечие на 2016 г., когато стойността на суровината се повиши с над 25%.

За американския петрол скокът за третото тримесечие е от над 13 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Блааа... блаа.. блааааааа... Цикли... микли... константи... континиуми... Parole, parole... vuoto parole... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Тъжно драги ми Мави, тъжно. И за да не спамя тук, ти писах на лични, да изразя твърдото си становище, за такива като теб. Защото животът не започва и не свършва с вас, макар да се изживявате като алфата и омегата! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Има цикли в капитализма драги ми мави м.ухлев. ЦИКЛИ, но не като перманентния ти логореен м.ензис. В различните цикли се случват различни неща и се реагира по различен начин.В един момент купуваш, в друг продаваш. Веднъж е евтино, друг път скъпо. Днес балонче, утре парченца от него. Ниската икономическа активност повишава едни активи /спасителни/, апетита към риск други. Падането на петрола подпомага възстановяването на икономиката, защото повече субекти го ползват. А като го ползват повече, цената му почва да се повишава. Живота е движение, няма константи, има континиуми, в които трябва да се подбере съответната стратегия за оцеляване и за развитие според текущите обстоятелства. И най-простия знае, че когато има много грозде на пазара, цената му пада и се пие повече вино и обратно, като не стане я се маноса, като теб, я нещо друго, хем е скъпо, хем кисело. Виждам че си расист по душа, мразиш корените си, мразиш хората в панелките, мразиш тия дето не са влюбени само в твоя глас. Т
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
И последно, умнико, за да турим точка - днешният "капитализъм" от какво има нужда, за да диша? От ниски, или от високи цени? Т. н. "растеж", в който се кръсти целият икономически брейнсторминг, от какво има нужда - от инфлация, или от дефлация? И възможно ли е цените на енергията да падат, за да има растеж? И как си обясняваш падането на цените на енергията - с нарастване, или със свиване на икономическата активност? Цената на гроздето, дето го мачкаш сега, расте или намалява от повишаване на търсенето? И какво повишава търсенето - високата, или ниска икономическа активност? Или ти си мачкаш само твоето лозе и си сметаш бензина, с който си прекарваш домазлъка до панелката? Щото повечето тука гледате на цените на горивата като на перо в семейния бюджет, нали? До там ви стигат икономическите трепети, а писането тук е да утрепате работното време... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Правилният отговор се нарича - ПАЗАР!Търсене и предлагане и консенсус за цена. Консенсусът е, когато купувач и продавач стиснат ръце.Нещата се много прости и навързани. Петролът не прави изключение. Дефлацията е следствие на процеси и психологически нагласи. А най-голямата причина за това е ... дългогодишната инфлация, а тя бе подхранвана от огромното кредитиране. Така световната финансова система се задръсти от паразитни кредити. И когато тази огромна маса от дълг рухне от собствената си тежест се появява дефлацията. А разрухата ражда радикални политики, от което работата зазлява още повече. Но спирам с безплатните уроци към теб сега и ти пожелавам Лека нощ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Изместваш темата от бензина към мен. Така се прави, когато има дефицит от аргументи. Бъди по-умен БИдругарю и от двете страни :) Инак се радвам, че с Мави се изживявате като някакви авторитети у форому на Инвестеро. Това шъ знаеш е големо житейско постижение и жъне гУеми адмирации! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Ти за мен не бери грижа синко. Отдавна давам хляб на хората. Гледай себе си. Пожелавам ти 1000 лева да ти е бензино, 10 000 лева да ти е продукто. И Жан Виденов да те целува по челото .... Бледи сенки капиталистически!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Те искат 2 процента инфлация, годишно, за устойчив растеж. 2 процента!Нищо фронтално няма. Мави те подвежда с елементарните си доводи, на дребен производител мрънкалник, с каквито е пълна татковината ни! На него каквото и да се случи, някой друг му е виновен за натакованата му бабайка. А продуктът му е падна от 10 на 5 кефчета, защото материалите от Китай дето ги влага са поевтинели, от там е свил със 70 ст. печалбата. Ама с нищо не си е подобрил явно конкурентността щом така страда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Не казвам, че е добра системата, нито съм й фен, но е признак на т^ъпотия да не я разбираш и да дрищиш в инвестиционен форум глупости! В края на краищата и хахото и повечето изполичарчета тука многократно са си пускали бюлетината точно за тази система - дет се вика, направили са цивилизационния си избор - очевадно, без да имат понятие от идея за какво..... lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Еми личи си, че си пролетарий, щом те е заболяло от 70 стинки разлика в бензина... Само дето когато гонеше 3 кинта през 2007-2008 аз взимах 10 кинта за нещо, за което сега взимам 5 и държавата ми прибираше 2 кинта ДДС, а не 1 - това май има отношение и към пенсийката на баба ти Гицка, а на бай Иван Теслата му плащаха бая повече, когато правеше кофражи за апартаменти по 2 бинки/квадрата в евро в Люлин и се продаваха като топъл леб... А ти си мачкай гроздето и се надай ниските цени да ти опраат животеца, та да ходиш до морето за дватриесе лева по-тънко - това са десет двулитровки бира от евтината... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още