IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на първи дом в София все повече избират развиващи се райони

"Кръстова вада" и "Манастирски ливади-изток" се очертават като алтернативни райони на по-скъпите вече "Изгрев", "Изток", "Лозенец", "Борово"

10:56 | 26.09.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Купувачите на жилища в София, особено на първи дом, се насочват към нови, развиващи се райони заради по-достъпните цени, отчитат от строителната компания BLD.

Бюджетите за двустайни и тристайни жилища в горещите до момента точки – "Изгрев", "Изток", "Лозенец", "Борово", нараснаха значително през последните години, което доведе до търсене на нови атрактивни, но достъпни райони.

"Кръстова вада" и "Манастирски ливади-Изток" се очертават като такива заради близостта си до планината и Южната дъга на Околовръстното шосе и сравнително бързото придвижване до централните зони на града, посочват от компанията.

„Кръстова вада" е добър пример за район, който може да се конкурира с т.нар престижни квартали в София. Цените тук са по-ниски, а удобствата на квартала не отстъпват пред другите предпочитани райони. Вече има изградена метростанция и голям търговски център, а близостта до планината е още едно предимство, особено за по-младите купувачи”, коментира Димитър Савов от BLD.

Според него "Кръстова вада" е на път да се превърне в следващия привлекателен район за тази таргет група и е разумната алтернатива на "Лозенец". В тази връзка компанията стартира нов проект в квартала – жилищна сграда с преобладаващ дял на двустайните апартаменти – най-търсени за покупка на първи собствен дом.

Според данни на агенцията за имоти "Адрес" ключовите елементи при избор на жилище остават имиджът на локацията, транспортните връзки, заобикаляща среда и близост до социална инфраструктура - училища и детски градини, магазини, банкови клонове.

"Кръстова вада" се позиционира в освободената от "Лозенец" и южните квартали ниша – място, където младите виждат перспектива и могат да уредят добре ежедневието си. Младите успешни хора традиционно са склонни да избират райони с бъдеще, да формират общности в тези зони и затова често избират квартали, които тепърва ще се развиват, но към момента са с разумни цени.

Обикновено към установените вече райони, където и бюджетите за покупка на жилище са по-високи, се насочват семейства с деца.

Основен проблем на новите райони в София е вътрешната инфраструктура, чието изграждане е трудно за общината. Затова и инвеститорите все по-често се заемат с изграждането и поддържането на околната инфраструктура.

Прогнозата на BLD е за нарастващо и занапред търсене в средния сегмент на пазара – жилища за млади, модерни хора, с високо качество на строителство и цена около 1000 евро за кв.м.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
cido
преди 6 години
Развиващ се район на София ?Това го разбирам като район в който има кал, лоши пътища, без училище, културен дом. С много кръчми, буклуци, шум и бездомни кучета....За да отидеш до което и да е друго място в града трябва да ползваш кола, а в центъра и да плащаш за паркиране!Да не говорим за кино, театър, книжарница, бутиков магазин или болница...Животът е съсредоточен в най-близкия МОЛ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Кръстова вада е доста 'палав' район за застрояване. Има много подпочвени води и то са плитки. Името не е случайно. Даже вътре из квартала се виждат как расте папрат на места. Не знам тия цени на каква база са измислени, но като си представям какви ганьовски фирми ще проектират и застрояват и ми се изправят космите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
lefti
преди 6 години
Кръстова вада е интересен район, там може да се снима постзомби апокалиптичен филм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
Ivan961
преди 6 години
Прав си! Интересното е, че всички тези, които само плуват имотния пазар се изкарват и собственици на много имоти, което е абсолютно нелогично. Никой не би говорил лошо за бизнеса, който уш го изхранва. Българинът по принцип обича да говори за неща, които не разбира и да се фука с неща, които не притежава. Иначе не им обръщай внимание. Повечето драскачи тук, винаги са недоволни от пазара,държавата и системата...независимо дали е криза или подем пак ще пишат негативни коментари, независимо дали е развиващ се квартал или стар пак ще си намерят извинение. На кривата ракета космоса и пречи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
coder
преди 6 години
Е, като ти е първо жилище не може да си толкова претенциозен. Като нямаш жилище трябва да живееш някъде. Говориш по-скоро от гледна точка на инвеститор, а не като човек, който търси да си купи първо жилище. Забелязвам, че във форума всички сте с по 10 имота и всеки разправя как ще налее 100+ к евро при следващия спад. Статията не мисля, че е адресирана към подобен вид мислещи или хора с подобни възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
1000 евро на квадрат в папура и калта?Не, благодаря :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още