IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди излязоха на демонстрация в Мадрид в защита на единството

Проявата се организира ден преди референдума за независимост от Каталуния в неделя, който Мадрид се зарече да не се проведе

15:39 | 30.09.17 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хиляди хора, носещи испански знамена, демонстрираха по улиците на Мадрид, за да защитят единството на Испания в навечерието на референдум за самоопределение, свикан от борещите се за независимост на Каталуния въпреки забраната, която централната власт наложи върху вота, предаде БТА.

Демонстрантите се събраха на площад "Сибелес" в самия център на столицата, по призива на консервативната Фондация за защита на испанската нация, съобщава AFP.

Някои дори скандираха "Пучдемон в затвора". Карлес Пучдемон оглавява сепаратисткото каталунско правителство, което отправя предизвикателство към централните власти и испанското правосъдие, организирайки утре референдум, който бе забранен като противоконституционен, припомня френската агенция.

В интервю за Associated Press испанският външен министър Алфонсо Дастис заяви, че планът на регионалното каталунско правителство да проведе утре референдум за независимост е подигравка с демокрацията. Дастис обвини правителството на Пучдемон, че се опитва наложи система, противоречаща на целите и идеалите на ЕС.

В същото време испанската полиция съобщи, че 1300 от общо 2315-те училища, в които утре е предвидено да има секции за гласуване на референдума за независимост на Каталуния, са затворени от полицията. 163 училища със секции са окупирани от семейства, които се опитват по този начин да осигурят възможност за гласуване, предаде Ройтерс.

Испанската полиция е заела комуникационния център на каталунското правителство в центъра на Барселона, за да не допусне електронно гласуване. Полицията действа в изпълнение на заповедта на върховния съд на Каталуния, който освен това вчера поиска от Google да изтрие свое приложение, съдържащо информация, къде може да се гласува утре.
Мадрид обяви референдума за незаконен и заяви, че няма да допусне той да се проведе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
Иначе на испанците незнам къв им е проблема, аз ако съм пускат ги спокойно на референдум щот е демокрация, трак отделят се, няма никакви проблеми. Слагам една бесна ограда около тия "каталунци" прекъсвам им водоисточници и електропроводи, слагам два три военни кораба там на пристанището блокират се морските доставки, ше ги изчакам да увиснат и станат на аспержи от глад и след макс 2 месеца ше подписваме тържествено обединението на "Каталуния" с Испания. Същото и с Варната всичко кръц и въглища от САЩше си зимат за Мариците кат Украйната докат съвсем се спържат от глад и мизерия ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
то тва и е идеята на Транснационалния Капитал да разтурят всяка държава на части равни на Косово след което контрола е детска игра .... също и тези хора стоят зад тоя референдум, оня Тир у хората май беше да напомнят на Каталунци да започват с отделянето да нема още камиони и проблеми .... Но тва нормалния чешшит в Буллгаристанн не мое да го схване, мисли си че кат се отделят и ше цъфнат и вържат, пхахаха тва само в трето помощно мое и да го поверват ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
ти по-скоро глей Варна да не отиде Вилает към Турция и без тва в Шумень има бая рязаноговорящи ... после сами ше искате да "сте обединени със София" ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Venislav
преди 6 години
Конституцията е приета от народни представители от целия български народ. От Варна са били ~9%. В сегашния парламент Варна има 15 депутата.Не мисля че точно София и софиянци са виновни, че крадлъовците от цялата страна са тук и си строят метро за да им е удобно на тях и на разните ЕС чиновници които сега ще безобразничат из града при председателството.Мисля че голяма част от софиянците няма да има нищо против НС, машините за метрото, задръстванията, делегациите, администрацията и т.н да се изнесе.Няма област в България, която да се отдели и да бъде по-добре. При Каталуния нещата са по-различни и там причините са повече от икономически, икономиката е само повод. Аналогия в България няма, дори и към Родопите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Баш ми е през сапа, дали Каталуня ще се отдели. Но БВП на Мадрид е по-голям от този на Барселона. Това че столицата иззема част от него и го дава на Андалусия, намирам за съвсем нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Я дайте друга снимка да видим "хилядите" демонстриращи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
bghighlander
преди 6 години
Мадрид смуче от цяла Испания и е нормално мадридчани да пищят за това, че ще им резнат дажбата! (Същото е и със София ако говорим за България. Сега "кореняците" софиянци ще ми наблъскат минусите, ама на мен ми е през ... сещате се!).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
Jay Gould
преди 6 години
Коя конституция? Вашата? Ами, елате ме арестувайте - хах... Типично, да заплашвате, ако усетите, че някой може да ви вземе откраднатия кокал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Sakamano
преди 6 години
Варна да прочете чл. 2 от Конституцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
И тук ако Варна тръгне да се отделя, в София ще има протести - защото не им се изпуска кокала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още