IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталунците сигнализират, че може да обявят независимост до седмица*

90 процента от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение са за независимост, обяви местното правителство

06:15 | 02.10.17 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон (в средата), заобиколен от членове на кабинета си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон (в средата), заобиколен от членове на кабинета си. Снимка: Ройтерс

Каталунските сепаратистки лидери сигнализираха, че се придвижват към едностранно обявяване на независимост още тази седмица, след като стотици активисти бяха ранени в неделя, тъй като искаха да попречат на испанската полиция да прекрати обявения за незаконен референдум за независимост. 

Каталунският лидер Карлес Пучдемон призова Европейския съюз за подкрепа, като обеща да информира регионалния парламент за резултата от гласуването в идните дни. Той предвижда едностранно обявяване на независимост, ако мнозинството избиратели се произнесат за отделяне от Испания. 

Каталунците извоюваха правото да имат независима държава, заяви късно в неделя премиерът на Каталуния Пучдемон в тържествено обръщение, цитирано от Ройтерс.

„Граждани на Каталуния, ние извоювахме правото да имаме независима държава, която да стане република", заяви Пучдемон и приветства мобилизацията на милиони хора за участие в референдума за независимост, въпреки че той бе забранен от испанското правосъдие.

Европейският съюз не може да извръща поглед от нарушенията на човешките права и от конфликта между Каталуния и испанската държава, каза още Пучдемон, цитиран от агенцията. „Ние сме европейски граждани и страдаме от посегателства над нашите права и свободи", каза премиерът и призова ЕС да предприеме бързи действия.

Междувременно правителството на Каталуния обяви, че 90 процента от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са за независимост, предаде AFP.

Говорителят на правителството Жорди Турул заяви, че в референдума са участвали 2,26 милиона души и 2,02 милиона са гласували за независимост. Гласували са около 42,3 процента от общо 5,34 милиона избиратели в Каталуния.

Бюлетина с "не" са подали 7,9 на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните - 0,9 на сто.

„Това е победа за демокрацията и хората, които я защитиха по мирен начин“, каза Турул, цитиран от DPA и БТА.

По време на референдума за каталунската независимост в неделя по време на сблъсъци между активисти и полицаи бяха ранени няколко стотици души.

Според каталунското регионално правителство 761 души са се нуждаели от медицинско лечение, много от тях – заради сблъсъци. Испанското Министерство на вътрешните работи съобщи за единадесет ранени служители, срещу някои са били хвърляни камъни. След спокойното начало на изборния ден служители на националната полиция на Испания и Гражданската гвардия са започнали да конфискуват бюлетини и изборни урни в няколко избирателни секции. В Барселона според очевидци те са използвали гумени палки в поне един случай. 

Около три милиона души отидоха до избирателните секции през деня, но не всички от тях успяха да гласуват, тъй като някои от секциите бяха блокирани от испанската полиция. В неделя сутринта каталунското регионално правителство позволи на избирателите да се преместят в други избирателни секции, ако мястото им на гласуване е затворено. По време на изборите и преброяването организаторите на референдума се сблъскаха и със срив на интернет връзките. В събота служители на властта поеха контрола над центъра за телекомуникации (CTTI) на регионалното правителство.

Испанският конституционен съд обяви вота за независимостта на Каталуния за незаконен. Според решението на съда катулонската регионална полиция (Mossos) трябваше да предотврати провеждането на допитването в училищата и другите обществени институции. Но Mossos не се подчини на заповедта, а въпреки дъждовното време пред секциите се извиваха дълги опашки.

По данни на регионалното правителство повече от 70% от 2300 избирателни секции са били отворени. Испанското Министерство на вътрешните работи съобщи, че националната полиция е закрила повече от 90 избирателни секции.

* Актуализирано в 7,15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
На последните избори у нас една съседна нам държава открито и недипломатично се месеше в подкрепа на определена партия. И докато за руската намеса в САЩ Инвестора написа 1001 статии, по този далеч по-важен и касаещ ни случай няма и 5 материала. Което говори, че обществото в случая си заравя главата в пясъка, като щраусите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
На последните избори у нас една съседна нам държава открито и недипломатично се месеше в подкрепа на определена партия. И докато за руската намеса в САЩ Инвестора написа 1001 статии, по този далеч по-важен и касаещ ни случай няма и 5 материала. Което говори, че обществото в случая си заравя главата в пясъка, като щраусите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Dies Irae
преди 6 години
Точно за това ЕС сега мълчи за Каталуния. Ако се намеси - трябва да го защити и признае за легитимен, а това създава прецедент който после може да се използва на много места за дестабилизиране (в България с компактните маси мислещи се за турци, в Германия дори има потенциал да се опитат въпреки, че там не са имали държава никога. Румъния - Трансилвания и постоянното им спорене с Унгария на кого е била. Полша има части от Прусия за който Германия може да претендира и съответно Германското население там може да поиска на подобен принцип. Уелс, Ирландия, В Швеция като нищо хората който са против свободния прием на емигранти може да поискат да се отцепят. Признаването на подобен референдум би отприщило на много места в Европа една вълна от сепаратизъм и реваншизъм, която точно в този момент е най лошото възможно за нас нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
Не си съвсем прав. Хората от смесените райони се обработват отдавна от чужди служби, строят се нови джамии, посява се семе. Въпрос на интерес е как ще ги ползват. За сега сме удачен вариант на Троянси кон в ЕС. Но ако утре ЕС се разпадне, настане някакъв хаос в Европа, на някои кукловоди може да им дойде и съвсем друг акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
s3
преди 6 години
Много се отплеснахме от темата, но в тези райони да си мюсюлманин означава да имаш турска вяра. Просто защото така ни учеха навремето за робство, иго и т.н., т.е. или си християнин и нямаш турска вяра, или обратно. В смисъл като залагаш на разделението за да обединиш народа, следва о ответна реакция. А делиормана си е с години забравен от стлицата и управлението ни, там е друга България както се казва, ни пътища, ни магистрали, абе те са само да плащат данъци за да има за столицата. Това е държавна политика с десетилетия вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
MarginCall
преди 6 години
Ама на това му се вика да имаш емблематично име:Пучдемон = Демон на преврата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
При нас е различно, защото при Каталуния реално те искат независимост и самостоятелна държава, както навремето Бълагрия се е опитвала да се цепи от империята. А при делиормана и кърджалийско, те не искат независимост, а по-скоро връщане към Турция, защото са си турци.Интересно сега как ЕС и ЕНП ще замажат положението с Каталуния. Не че не могат, но хората там едва ли ще си траят докато ги тъпчат. И без това вече има няколко грешникрачки от Рахой, вместо да неглижират проблема както се прави в БГ-то, те тръгнаха да пращат гвардията да спира референдума. Голяма грешка, защото така само подкопават демократичните и евроатлантически ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
lozkhris
преди 6 години
Toчно !! За жалост в България де факто отцепването вече е станало - в Кърсцалийско и Делиормана нямаш шанс ако говориш на български, защото никой не говори на български. Българската държава няма абсолютно никакъв ресурс да се противопостави на едно отцепване, Май е само въпрос на време то да стане и де юре....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
power grid
преди 6 години
*** моля ви се когато това става в Русия и в страна дето има природни богатства те са борци за демокрация и свобода а когато става въпрос за нас тва са сепаратисти и фашисти.Бойчо едно и също действие не може да се класифицира според интереса.Или навсякъде са сепаратисти или на всякъде са борци за демокрация.Често питат ами ако във България стане.Да не дава Господ но нямаме друг шанс освен да се разделим мирно и цивилизовано.Насила не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
scott
преди 6 години
е сега, по това кой ше ги поздрави и подкрепи тез сепаратисти-арестанти, ше се изясни играта. И кой им е спонсоръ, и кой ги ръчка, и сичко.Пазарите ше полудеат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още