IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber се прицелва в жените шофьори в Саудитска Арабия

Компанията обяви, че планира да наема и жени в страната след вдигането на забраната дамите да шофират

08:13 | 04.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Услугата за споделено пътуване Uber Technologies планира да назначи жени шофьори в Саудитска Арабия, възползвайки се от решението на кралството да свали забраната дамите да управляват превозни средства, пише Bloomberg.

Пиер-Димитри Гор-Коти, ръководител на операциите на Uber в Европа, Близкия изток и Африка, коментира в интервю, че процесът вероятно ще започне малко след като жените започнат да подават документи за издаване на шофьорски книжки, което се очаква да се случи през юни 2018 г.

„Искаме да създадем икономически възможности за жените като шофьори в платформата на Uber”, обясни той.

Най-големият стартъп за споделено пътуване в света освен това планира да отвори центрове за поддръжка за жените шофьори в страната. Първият от тях ще отвори врати в Рияд, но от компанията не разкриват кога.

Миналата седмица Саудитска Арабия обяви, че от следващата година жените в страната ще могат да шофират. С това беше вдигната забраната, която беше остро критикувана от активистите и организациите за опазване на човешките права по света.

Въпреки че Uber ще увеличи броя на шофьорите си, решението може да доведе до спад на търсенето на споделени пътувания за този тип приложения, тъй като голям брой жени ще се сдобият със собствени коли и ще шофират самостоятелно. Около 80% от клиентите на Uber в Саудитска Арабия са жени.

Държавният фонд в страната пък е най-големият инвеститор в Uber, след като през юни миналата година придоби дял за 3,5 млрд. долара.

„Идеята е да се уверим, че има едно място, на което жените, научили се да шофират, ще имат възможността да научат повече за целия процес“, обяснява Гор-Коти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
А дано , ама надали ...от Мохамед до Uber са май около 13 века...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още