IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариано Рахой: Лидерът, който отказва да поеме инициативата за каталунската криза

Досегашната стратегия на Рахой - да изчаква, може и да му позволи да оцелее в политиката, но този път вероятно го доведе до провал

08:45 | 07.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Премиерът на Испания Мариано Рахой залага всичко на принудителната сила на закона и на държавата, за да накара каталунските лидери да се откажат от плановете си да обявят едностранна независимост след хаотичния референдум в неделя. Досега стратегията му не работи, пише онлайн изданието Politico.eu.

Докато в Каталуния признаците за гражданско неподчинение стават все повече, консервативният лидер отказва да предприеме инициативата за справяне с кризата.

Крал Фелипе VI във вторник вечерта направи телевизионно изявление, в което посочи, че страната е в процес на криза на "извънредна гравитация". Като знак, че достигането до споразумение за кризата е малко вероятно Фелипе дори не спомена за диалог и стовари цялата вина върху каталунските сепаратисти, които той определи като „безотговорни“ и обвини в "опит за нарушаване единството на Испания и националния суверенитет“.

Испанското правителство отказва да води диалог с правителството на Каталуния, освен ако регионалните власти не обърнат позицията си на 180 градуса. Високопоставен служител от правителството, пожелал анонимност, коментира пред изданието, че Мадрид иска да ограничи "ескалацията на радикализма" и да се върне към "спазването на закона".

"Извън Конституцията и закона няма никакъв диалог", каза и Фернандо Мартинес-Maийо, номер 3 в консервативната народна партия на Рахой, пред репортери в понеделник.

Каталунският регионален лидер Карлес Пучдемон заяви в неделя, че провинцията си е "спечелила правото да бъде независима държава", но в понеделник изпрати смесени сигнали, поставяйки на масата възможността за международно посредничество без да отхвърля отделяне от Испания. Граждански организации, които подкрепят независимостта, и по-отдадени сепаратистки политици твърдо натискат за второто.

Кабинетът на Рахой отхвърля идеята да получи помощ от трета страна, тъй като това би подкопало неговите позиции. Европейският съюз (ЕС) пък твърди, че каталунската криза си е вътрешен проблем на Испания. Така застоят остави на наблюдателите само възможността да гледат отстрани как конфликтът ескалира.

„Пучдемон отчаяно търси международно посредничество, за да може да спре обявяването на независимост", коментира депутат от националния парламент от партията на Пучдемон, пожелал анонимност. Народният представител обаче не е съгласен с тази стъпка.

Централното правителство със сигурност ще поеме управлението на провинцията, ако тя обяви независимост, което „ще остави без аргументи онези от нас, които търсят изход от кризата“, допълва депутатът.

Във вторник каталонското правителство и организациите за независимост обявиха обща стачка, която парализира района в знак на протест срещу репресиите на полицията в неделя. Около 700 хил. души са демонстрирали в центъра на Барселона според оценките на местната полиция. Няколко офиса на партията на Рахой и другите происпански партии в града бяха заобиколени от демонстранти и политици, заради което се наложиха и полицейски ескорти.

Регистрирани са и случаи на нападения над представители на националната полиция на Испания, които се опитваха да предотвратят вота и да овладеят напрежението. „Хората нападат полицаи и ги наричат „окупационни сили“, което означава, че държавата там не съществува, не само символично, но в действителност", коментира Лучия Мендес, репортер на в. El Mundo.

Испанското правителство твърдо се опитва да подчертае подобни инциденти и радикализацията на процеса на независимост, надявайки се да получи международна подкрепа.

Според Мендес референдумът в неделя, който и националната полиция не успя да спре, е повратна точка за страната. "Това, което е трудно да се разбере, е липсата на готовност за диалог, а в същото време държавата не е способна да се наложи и със сила“, посочва тя.

Тя допълва, че подходът на Рахой да изчака и да види какво ще се случи му е позволил да оцелее политически досега. Това обаче рано или късно води до провал и провалът изглежда вече настъпва.

Игнасио Джурадо, професор по политика в Университета в Йорк, казва, че каталунското движение за независимост показва, че е способно да изкара милиони хора на улицата, които са готови за масово гражданско неподчинение. "Това може да се контролира само с използване на сила, която ще бъде много трудна за одобрение на международно ниво", посочва той.

В същото време почти на всеки ъгъл в Мадрид и други градове се развяват испански флагове, а крайнодясната партия, която досега не успява да се домогне до парламента, съобщава за увеличение на членовете си с 20% през миналия месец.

Освен това, опозиционните сили в испанския парламент, които са от ключово значение, за да позволят на Раджой да поддържа единен фронт за Каталуния, изпращат сигнали за дискомфорт. Основната опозиция – испанските социалисти, обявиха, че ще съдят Сорая Саенс де Сантамария, която обвиняват за вота от неделя. Те се опитват да притиснат Рахой, така че той да направи нещо, което да облекчи напрежението и най-накрая да се седне на масата на преговорите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още