IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драгомир Иванов: Партиите в Германия се надяват на правителство преди Коледа

Няма точни изисквания обаче кога трябва да приключат преговорите за т.нар. коалиция Ямайка

08:37 | 09.10.17 г. 1
Драгомир Иванов: Партиите в Германия се надяват на правителство преди Коледа

Няма точни изисквания кога трябва да приключат преговорите за т.нар. коалиция Ямайка в Германия, но всички искат преди Коледа да има правителство. Така беше и при предишните преговори през 2013 г. за формиране на широката коалиция. Това обясни журналистът Драгомир Иванов в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

След изборите на 24 септември социалдемократите, които управляваха в коалиция с консерваторите на Ангела Меркел, заявиха, че преминават в опозиция. Затова най-вероятният вариант за бъдещо правителство в Берлин е т.нар. коалиция Ямайка: Християндемократическият съюз заедно с либералите от Свободната демократическа партия и Зелените. 

След като Волфганг Шойбле оваканти поста на финансовия министър, като прие да стане председател на Бундестага, към тази позиция апетит проявява Кристиян Линднер, лидер на либералите. По думите на Драгомир Иванов по-вероятно е именно либералите да получат този пост, най-малкото защото имат по-голям резултат от Зелените.

„Оттук обаче идва следващата интрига, а именно - къде ще отиде постът Министър на външните работи. В досегашните коалиции между християндемократи и либерали обикновено либералите са получавали външното министерство“, допълва Иванов.

Той посочи още, че в самия консервативен блок – християндемократите на Меркел и сестринската партия от Бавария, Християнсоциалния съюз (ХСС) – има различия, които трябва да бъдат преодолени, преди да се пристъпи към преговорите с либералите и Зелените. ХСС например предлага въвеждане на лимит за приема на търсещи убежище.

Затова по думите на Иванов в една евентуална коалиция Ямайка по-голямо напрежение ще има между Зелените и консерваторите от ХСС, а не толкова между Зелените и либералите.

Още за основните потенциални конфликтни точки вижте в целия разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още