IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София отново изпреварва средноевропейския стандарт на живот

България видимо догонва ЕС по стандарт на живот, но разликите между областите се увеличават, се казва в анализ на ИПИ

16:10 | 08.10.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е най-бедният член на ЕС, но столицата София отново изпреварва средноевропейския стандарт на живот, пише в коментар икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според данните на Евростат за 2015 година, които експертът взима предвид, през 2015 година брутният вътрешен продукт на човек в София е 102% от средния в ЕС стандарт по покупателна способност.

„Стандартът на покупателна способност всъщност е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднакво количество стоки и услуги в различните страни“, пише Николова и допълва, че това означава, че един средностатистически софиянец с доходите си може да си купи малко повече от средностатистическия гражданин на ЕС.

От данните Евростат е видно още, че на следващите места се нареждат Стара Загора и Варна, но далеч резултатите на столицата – съответно с 52% и 48% от средното за ЕС. Двата града изпреварват с малко средния резултат на България – 47% от средното за общността.

Николова припомня, че София и други години е успявала да изпревари средното за общността ниво. Това се случва за първи път през 2009 година и следствието от бума на икономиката след влизането на България в ЕС. Пикът е през 2010 година, когато БВП на софиянец е 109% от средното за общността.

Данните обаче показват един много сериозен проблем – огромната пропаст, която се отваря в стандарта на живот между отделните области на България.

„Така например, най-бедните области в България през 2006 година (в сравнителен план спрямо средното в ЕС) са на ниво 22% от средните доходи за ЕС – Видин, Силистра, Сливен и Ямбол“, пише Николова.

Икономистът посочва, че и тогава най-богатата област  е столицата с БВП/човек от населението равно на 80% от средното за Съюза. Т.е. тогава разликата между най-бедните и най-богатата област е почти 4 пъти в средните доходи, измерени в БВП на човек по стандарт на покупателна способност.

През 2015 година тази разлика вече е близо пет пъти, тъй като най-бедните области са на ниво от 23% от средното за ЕС (Силистра, Сливен и Перник), а София достига 102%. Разрастването на разликата между София и най-бедните области се отчита и през 2015 година спрямо 2014 година, когато София е на ниво 100% от ЕС-28, а най-слабо развитата област в страната (Силистра) отново е на 23%.

Като цяло през 2015 година България продължава да догонва средноевропейските нива на доходи и вече достига 47% от средното след застой на 46% през предходните 3 години. В по-дългосрочен план догонването е видимо – през 2006 г. БВП на човек в България е бил 38% от средното за ЕС, а 9 години по-късно той е с 9 пункта по-висок. Това се дължи най-вече на икономическата експанзия на София (столица) – с 22 пункта до 102%, подкрепена от ръста на област Стара Загора – с 14 пункта до 52%, област София – с 10 до 49% и областите Пловдив и Русе, които догонват с по 8 пункта за периода, до 39% и 38%, респективно.

„Колкото по-висок е икономическият растеж и повече области се включват в него, толкова и процесът на догонване ще е по-бърз и по-осезаем за по-големи части от населението“, пише в заключение Десислава Николова от ИПИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
Namer
преди 6 години
Не е ли по-коректно да се сравнява стандарта на живот в София с този в Прага, Будапеща, Варшава, Любляна или може би с този във Виена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 12
Боян
преди 6 години
Стига глупости, тази статия е ***, ако приемем че заплатите в Силистра са 500 лева средно, което за мен е дори малко, да приемем че цените според техните стъкмистики са два пъти по-ниски от тези в София то значи в София трябва да вземат средно 500 по 2 за стандарта и по 5, защото едните са с 102 другите 22 процента от Европейските и какво се получава, че в София средната заплата е 5 000 лева е това който го твърди е пълен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
alligator_29
преди 6 години
Колега мисля, че грешите. "Покупателната способност" е нещо различно от "заплатата в абсолютно изражение". Т.е. тя ( покуп. способност) показва какво един човек в даден град може да си позволи с парите които разполага, и за разполагаемите пари е взето БВП на София разделено на живущите в този град. Или с други думи казано за 1000лв в София( да предположим че това е средната заплата) можеш да си позволиш 2% повече от 1000евро в половината градовете от ЕС (пак да предположим, че това е средната заплата там) . Или пак с други думи казано " по-добре с 1500 лв в София, отколкото с 1500евро в чужбина" )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 18
popo323
преди 6 години
Стига бе , явно в София минималката е станала 3000 лв без да разберем .Ако има още някой случайно останал под нея , утре веднага при шефа с ултиматум за поне 2000 евро .Този сайт си стана поръчков , само платени статии и пълни измислици !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още