IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст ще стимулира имотния пазар, прогнозира експерт

Увеличава се сроителство на нови жилища и в малките градове, съобщи експертът по недвижими имоти Добромир Ганев

13:50 | 09.10.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономическият ръст ще стимулира имотния пазар, прогнозира експерт

Очакваният ръст на икономиката от близо 4% ще окаже влияние на имотния пазар. Това се отразява не само на едрите инвеститори, а и на домакинствата. Това прогнозира в ефира на Boom&Bust на  Bloomberg TV Bulgaria заместник-председателят на Националното сдружение Недвижими имоти Добромир Ганев и управител на "Форос".

Той е категоричен, че основните параметри, които влияят на пазарите за недвижими имоти, са макоикономически – нивата на доходи и безработица, които в момента са силно положителни и от тях зависи вземането на решения при закупуването на ново жилище.

„Миграцията е друг фактор, който влияе върху пазара на недвижимости в големите градове. Това се вижда особено силно в София, във Варна, вече и в Бургас“, посочи експертът.

Той обясни, че ръстът се дължи на бизнеса в градовете и от него зависи идването на инвеститори, но строителство на нови жилища има дори в малките градове, както и ръст при издадените разрешения за строеж.

„За София има 30% ръст на започнатото ново строителство през първото полугодие на 2016 г. в сравнение със същия период на миналата година“, каза Ганев.

Според него това се дължи на увеличеното предлагане, но най-вече на новите проекти, които са съобразени с изискванията на купувачите.

„Те харесват актуалните проекти по отношение на дизайн и използваните материали с по-високо качество. Инвеститорите се съобразяват с това“, коментира специалистът.

Той напомни, че първото тримесечие на годината показа доста слаби резултати, „каквито нямаше в нито едно в последните три години“. По думите му това е по-скоро случайност и е свързано с лошите метеорологични условия – сериозен фактор за сектора.

„Хората не обичат да правят огледи и да реализират сделки в такива моменти. През второто тримесечие имаше корекция, но като цяло за първото полугодие ръст на сделките имаше само в София (4%) и Варна, като в останалите градове беше отчетен спад, посочи експертът.

Добромир Ганев отбеляза, че при цените на жилищата има слабо покачване в сравнение с предишните две години.

Вижте повече във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Тия постоянно си търсят какво би стимулирало имотния пазар... *** се съмнявам дали ги огрява впоследствие. Иначе приказки да мине времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 6 години
Вече всички от обществото решават да закупят този необикновен актив или да инвестират в необикновеният сектор, нищо че досега са нямали и бегла представа какъв е фундамента на актива. Дори те си нямат и представа от фондовата борса, просто знаят, че инвестицията ще им донесе много пари. В един момент вече царува мнението, че фундаментите са се променили и цените винаги ще растат нагоре и всички ще печелят пари тогава балонът е на сантиметри от спукване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 6 години
3. Mania или фазата на манията всички виждат как цените растат нагоре и обществото прегръща тази инвестиционна възможност, която се случва веднъж в живота. Бъдещата ценова перспектива на актива просто се екстраполират на базата на миналото ценово покачване, всеки вече е станал тесен специалист и агитира покупки всичко това е обратно на пазарната логика. Тази фаза не е свързана с логиката, а с психологията. Наливането на огромни парични потоци води ръст на цените до стратосферата колкото по-висока е цената толкова повече пари се изливат. Едва забележимо в края на тази фаза умните пари и много институционални инвеститори затварят позициите си, докато обществото излива още и още пари. В този етап вече е почти невъзможно да се намери безпристрастно мнение що се касае до фундаментите на актива или сектора, след като много инвеститори водят цената до по-високи и високи нива. На пазара вече се правят състояния от съвсем обикновени инвеститори и това подхранва алчността още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
cido
преди 6 години
Още не е балон!Който има пари търси приложение и доход. И като няма действащ пазар на акции, купува апартамент....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 6 години
Пазара на недвижими имоти е в ситуация на балон в момента.За какво стимулиране говорим.Цените са толкова надути,че в пъти изпреварват и покупателната способност и ръста на заплатите.Не купувайте в момента нищо на тези безумни и нереални цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още