IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей: Лондон се готви и за неуспешен финал на преговорите за Brexit

Настроена съм оптимистично и амбициозно относно това, което можем да постигнем, заяви британският премиер

21:22 | 09.10.17 г. 1
<p>
	<em>Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

Британската министър-председателка Тереза Мей заяви в реч пред парламента, че нейното правителство се подготвя и за възможността за провал на преговорите с ЕС относно условията за оттегляне на Великобритания от блока, предадоха ДПА и ТАСС.

Мей говори пред парламента за първи път след речта си във Флоренция миналия месец. Тя заяви, че правителството е длъжно да се подготви за всички възможности, но подчерта, че се стреми да постигне преходно споразумение с ЕС.

"Настроена съм оптимистично и амбициозно относно това, което можем да постигнем", добави премиерът.

Официалните преговори ще продължат до ноември следващата година, след което националните парламенти на ЕС и британския парламент ще имат половин година за ратификация на постигнатите договорености, припомня ТАСС.

Великобритания трябва да използва времето и ресурсите си за договаряне на бъдещите дългосрочни отношения след преходния период, подчерта Мей, цитирана от Ройтерс.

Според британския премиер в преговорите за Brexit има положителна нова динамика, предаде AP. Мей заяви пред Камарата на представителите, че речта й във Флоренция миналия месец е имала за цел да даде импулс на преговорите и е изпълнила тази задача.

Има напредък по отношение на въпроса за правата на европейските граждани във Великобритания и правата на британските граждани в ЕС, съобщи Мей. Това е един от основните проблеми в преговорите за отделянето на страната от блока, отбелязва AP. Друг основен въпрос е колко ще плати Великобритания, за да спази ангажиментите си към ЕС.

"Вярвам, че можем да докажем, че лошите предсказания са погрешни" и да постигнем споразумение, изгодно за двете страни, подчерта Мей.

Лондон ще установи контрол над границите си след преходния период за излизане от ЕС, заяви министър-председателката, цитирана от ТАСС. През това време хората ще могат да посещават Великобритания, да живеят и работят там, но ще има система за регистрация.

"За осъществяването на необходимата подготовка за въвеждане на новата имиграционна система ще се наложи да установим контрол над границите си", подчерта тя.

Британското правителство ще публикува две "бели книги", в които ще изложи плана за функциониране на сферите на търговията и митническия контрол след излизането от ЕС, посочи Мей, цитирана от ТАСС.

Белите книги са официални правителствени издания, които залягат в основата на законодателните актове.
"Сега публикуваме две бели книги за търговията и митниците. Те ще проправят пътя към законодателство, което да позволи на Великобритания да действа като независима търговска нация и да създаде митническа система, която да ни помогне при излизането от ЕС да постигнем най-добрите възможни тарифи и безмитна търговия, каза Тереза Мей.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
милиардерче
преди 6 години
Типична "английска скумрия". Нищо не би постигнала - нито приемливи условия след Брекзита, нито силно лидерство в партията и уважение от съпартийците си, нито значимо място в историята. Просто един удавник във водовъртежа, завихрен от Дейвид Камерън (с референдума за напускане на ЕС).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още