IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо след изборите в Германия еврото пое надолу

Визията на Еманюел Макрон за Европа натежава върху покупателната сила на единната валута

15:12 | 10.10.17 г. 5
<p>
	След като ЕЦБ нормализира паричната си политика, а лихвените проценти се върнат към нормалните си нива, играта за свръхзадлъжнелите държави ще свърши. Някой ще трябва да плати сметката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

След като ЕЦБ нормализира паричната си политика, а лихвените проценти се върнат към нормалните си нива, играта за свръхзадлъжнелите държави ще свърши. Някой ще трябва да плати сметката. Снимка: Ройтерс

След парламентарните избори в Германия, провели се на 23 септември, еврото пое в негативна посока. Отговор на въпроса какво стои зад резкия спад на единната валута дава професорът по икономика в университета Крал Хуан Карлос в Мадрид Филип Багус в свой анализ, публикуван в Mises.org.

В крайна сметка не изглежда, че резултатът от изборите ще доведе до драстични промени. Въпреки предизвестената загуба на избиратели Христиандемократическата партия на Ангела Меркел остава най-голямата политическа сила в парламента. Меркел ще продължи да бъде германски канцлер. Вярно е, че "Алтернатива за Германия" спечели удивителните 12,6% от гласовете, влизайки за първи път от десетилетия в парламента, но евроскептичната партия е много далеч от това да стане част от правителството.

В състава на следващото германско правителство вероятно ще влязат Христиандемократическата партия, Свободната демократическа партия и Зелените, тъй като досега управляващите социалдемократи заявяват, че ще се въздържат от опити да подновят коалиционното си партньорство с канцлера Меркел.

Отговорът на въпроса за поевтиняването на еврото може да се търси в речта на френския президент Еманюел Макрон само два дни след изборите в Германия, в която той призова за нова визия и реформиране на ЕС.

Макрон призова за въвеждането на европейски данък върху финансовите транзакции, както и за хармонизиране на вноските за социално осигуряване и корпоративните данъци в рамките на ЕС. Неговите предложения включват още общ бюджет за 19-те членки на еврозоната, финансово министерство на еврозоната, както и под някаква форма въвеждането на общоевропейско данъчно облагане.

Ако тя се съюзи със свободните демократи, аз съм мъртъв

Защо Макрон направи тези предложения след провеждането на изборите? Отговорът е ясен, пише Багус. Голяма част от населението в Германия е против централизирането на Европа и прехвърлянето на суверенитет към Брюксел, каквото всъщност предвиждат реформите, предлагани от Макрон. Ако френският президент беше направил изявлението си преди изборите, Меркел трябваше да реагира. Ако се беше съгласила с плановете за реформиране на ЕС, тя най-вероятно щеше да загуби много повече гласове.

Тъй като Макрон очакваше съпротива от германските гласоподаватели, той избра да изчака, очаквайки, че изборите ще възпроизведат една подновена версия на проевропейска коалиция между социалдемократите и Меркел, така че той да може да прокара своя дневен ред. С основание Макрон се страхува от влизането на свободните демократи в правителството. Според френския ежедневник Le Monde френският президент е заявил през юли: „Ако тя се съюзи със свободните демократи, аз съм мъртъв“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
прод: Има разлика и в това как са структурирани производствата на страните в ЕЗ. Германия е стриктно корпоративна,докато Италия, напр е базирана на малки,семейни,артизанни фирми.При даденостите на еврото,няма как Италия да се бори с корпоративна Германия.Още повече,че нито един чифт Адидас или Пума не са произведени в Германия,а в Китай, не в Италия. Анализът не е елементаренТа с две думи - КОЙ има изгода от силното евро?Отговоърт - САЩ и Германия, не Европа. Достатъчно е да си спомним КОГА започна разтежът на еврото тази година - седмица след изказването на Тръмп, че долатър е прекалено силен. отговори му Меркелица, че Германия би искала еврото да е силно, *** Драги бил незявисим...Нема кво се търси нещо си сложно в изказване на Макрон. Това са само неща на повърхността. Главните причини са простички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Някакси от разсъжденията винаги отсъстват ПРИЧИНИТЕ, поради които еврото изобщо е"силно". Една валута е силна, когато зад нея стоят силни финансови, икономически и политически дадености. Нищо от това не фигурира в пълен мащаб в Европа. Единствената страна, които може да предостави такива условия е Германия. Уравнението има обаче и още една страна и тя се нарича САЩ. Силата на еврото устройва именно тези две администрации. От една страна САЩ се нуждаят от възможност за отслабване на долара за да си избият дефицитите - т.е. слаб долар, ама не безконтролно слаб. От другата страна е Германия, която всъщност има изгода от силното евро защото износът и започва ВЪТРЕ в самата Европа/ЕЗ/, където другите държави не могат да си отслабят собствените валути за да си повишат износа,просто защото нямат такива. От тук изкривяванията стават все по-големи - Германия продължава да генерира огромни излишъци,да потиска производството и износа на другите страни в ЕЗ за сметка на собственото си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Два цента си е някаква мижава корекция а не надолу,генералната линия еза нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 6 години
Благодарим за внимателното следене на темата и внимателното четене и се извиняваме за допусната грешка. Коригирана е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
vv1969
преди 6 години
"Очакването за засилване на централизацията и опрощаването на дълговете е това, което поддържа покупателната сила на еврото, а Макрон и участниците на пазара усещат, че по-нататъшните стъпки в тази посока са поставени под съмнение след възможното влизане на социалдемократите в следващото правителство." Има грешка в превода, става въпрос за FDP - свободните демократи, а не за социалдемократите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още