IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обмисля присъединяване към NAFTA?

Британски министри проучват идеята, ако не се стигне до търговска сделка с ЕС през 2019 г., когато Великобритания излиза от блока, пише Daily Telegraph

17:41 | 10.10.17 г. 3
<p>
	Премиерът на Великобритания Тереза Мей. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Великобритания Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания може да се присъедини към търговското споразумение между САЩ, Канада и Мексико (NAFTA), ако Европейският съюз (ЕС) се откаже от търговска сделка след Brexit, съобщава британският в. Daily Telegraph, цитиран от Ройтерс.

Изданието не се позовава на никакви източници, отбелязва информационната агенция.

Вестникът посочва, че британските министри проучват идеята за присъединяване към Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), ако през март 2019 г. Лондон напусне ЕС без търговско споразумение.

Министерството на международната търговия на Великобритания не е отговорило на запитването на информационната агенция за публикацията.

В момента Великобритания преговаря условията по „развода“ си с ЕС. Брюксел обаче отказва да приеме исканията на премиера Тереза Мей за прехвърляне на дискусията върху темата за търговското споразумение след напускането на блока.

Тъй като часовникът тиктака и 2019 г. приближава, британските министри проучват възможностите за действия, ако петата най-голяма икономика в света си тръгне от ЕС без ясна сделка.

Въпреки че Лондон се опитва да оформи ново търговско споразумение със САЩ, някои привърженици на Brexit подкрепят присъединяване към NAFTA, въпреки че американският президент Доналд Тръмп се опитва да предоговори сделката.

Ако Великобритания се присъедини към NAFTA, производителите в страната, които искат да изнасят за ЕС и Северна Америка, ще трябва да се съобразяват с напълно различни правила. Това означава, че Островът ще трябва да промени и модела на услугите, политиката по конкуренцията и защитата на данните.

ЕС е най-големият пазар за износ на Великобритания. През август около 50% от британския експорт е бил за държавите от блока. САЩ са най-големият единичен пазар за износа на Великобритания. Експортът за Страната на неограничените възможности възлиза на 14% през август.

Темата за Brexit може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Стефчо
преди 6 години
като гледам демографските тенденции в УК по-добре ще е към Индия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Турция забрави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
lyusien
преди 6 години
Тереза Май е в ъгъла и се мята като риба на сухо НАФТ е на път да бъде разтурено а тя се е устремила към нея Защо и трябваше да напуска общия пазар Англичаните имаха най добрите услови от всички 28 и въпреки всичко решиха да напуснат Сега са на път да се превърнат в една малка регионална икономика сравнена с големите гиганти Е С САЩ Китаи Япония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още