IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според фермери предлаганите промени в закона за земите ще затруднят бизнеса

Ще трябва да бъдат препотвърждавани вече сключени договори, коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите

10:43 | 11.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Предлаганите от управляващите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), ще увеличат административната тежест за производителите. Това заяви пред БНР Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Припомняме, че агроминистерството предаде на прокуратурата 79 случая на опит за измама с хиляди декари земеделски земи. Сигналите бяха подадени от НАЗ. В законодателната инициатива са включи и омбудсманът и сега в Народното събрание са внесени промени, с които се затягат правилата за наемане на земеделски земи.

Един от установените проблеми при сегашното законодателство е, че всеки може да даде под наем чужда нива, заяви на дискусия през септември омбудсманът Мая Манолова.

„На нас в момента със законовите промени, които се предлагат, ще ни се възложи допълнителна тежест относно администрирането на тези договори и възможността да не се допусне да бъдат регистрирани фалшиви“, каза Русалов.

Проблемът според него е, че ще трябва да бъдат препотвърждавани вече сключени договори. Той не е съгласен и да се предоставят скици на съдиите по вписванията.

Няма как да се отменят вече сключени договори, допълни Русалов.

Той смята, че измамите засягат земите, определени като бели петна (имоти, за които собственикът не е подал декларация, че ще ги обработва, нито пък са наети. За тях производителите плащат наем на държавата, който собствениците могат да си потърсят от областните дирекции по земеделие – бел. р.). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още