IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон остава най-слабото звено на забавящия се британски пазар на имоти

Очакванията за следващите 12 месеца са стигнали най-ниското си ниво от поне седем години

10:32 | 12.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Настроенията на брокерите на недвижими имоти в Лондон са най-негативните от поне 2010 г., като британската столица остава най-слабото звено в забавящия се пазар на Острова, коментира Bloomberg.

На британския пазар като цяло му липсва скорост през септември, след като перспективата Английската централна банка да повиши лихвените проценти засили предпазливостта на купувачите, пише в доклад на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS), публикуван в четвъртък. Това се усеща най-силно в Лондон, където цените са се понижили, а очакванията за следващите 12 месеца са стигнали най-ниското си ниво, откакто започва проучването преди седем години.

Макар че цените на национално ниво са се повишили леко миналия месец, агентите остават песимистично настроени, поне в краткосрочен план, като тримесечните очаквания са все по-негативни, казват от RICS. Новите запитвания за жилища и договореният обем продажби са на най-ниското ниво от периода веднага след референдума за Brexit.

Купувачите „определено са изплашени“ в Лондон, смята Майкъл Фидс от брокерската къща Strutt and Parker. В същото време данни на анализаторската агенция Lonres сочат, че поевтиняването на паунда след референдума за членството в ЕС миналата година привлича чуждестранни купувачи.

Жилищата в Лондон и югоизточна Англия, които отчитаха най-силните ръстове на цените през последните години, сега да голяма степен се смятат за надценени, казват от RICS.

Североизточна и Източна Англия също отчитат негативни данни през септември, а ръстът на цените остава стабилен в Уелс, Северозападна Англия, Шотландия и Северна Ирландия. Има множество признаци на оптимизъм на 12-месечна база, като Лондон е единственият регион с негативни перспективи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още