IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на "Лукойл": Нуждаем се от прогнозируема цена на петрола

Вагит Алекперов очаква санкциите да продължат още десетилетие

10:35 | 12.10.17 г. 28
<p>
	Вагит Алекперов. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Вагит Алекперов. Снимка: Архив Ройтерс

Пазарите се нуждаят от прогнозируема цена на петрола, коментира в интервю за Financial Times ръководителят на "Лукойл" Вагит Алекперов.

"Най-важното нещо е да не бъде допусната цена от 100 долара за барел, което ще бъде голям проблем за индустрията. Ние искаме прогнозируемо ниво от 55-60 долара за следващите 10 години... и потребителите, и производителите ще бъдат щастливи", категоричен е 67-годишният бизнесмен.

Алекперов е най-големият акционер в "Лукойл" с дял от около 25% от акциите на втората по големина петролна компания в Русия, уточнява Financial Times. Състоянието на бившия енергиен министър по времето на СССР днес се изчислява на 14 млрд. долара.

Той коментира и възможностите за удължаване на ограниченията на производството на петрол от страна на ОПЕК. "Ако цената е под 50 долара, тогава ограниченията трябва да продължат. Ако е около днешните 55 долара, те не са необходими", смята Алекперов.

В своето интервю петролният магнат предупреждава, че санкциите срещу Русия могат да продължат и десетилетие. Петролните и газовите компании в страната ще трябва да се подготвят за дълъг период от време с рестрикции, препоръчва той.

"В нашият стратегически план за следващите 10 години предвиждаме, че санкциите ще останат", коментира Вагит Алекперов и посочва, че дори и да започнат стъпки за премахване на ограниченията по-рано, процесът ще бъде много усложнен.

С дневен добив от 1,8 млн. барела основаната от Алекперов компания днес е втората по големина в Русия след държавната "Роснефт", припомня изданието. След анексирането на Крим САЩ, ЕС и още няколко държави наложиха санкции срещу Москва, включително и забрана за финансиране и продажба на технологии за енергийни компании,  сред които и "Лукойл".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 6 години
Нищо се не знае , според някой (а и според мен) се намираме в дълга вълна на Кондратиев , а там нещата са не предвидими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Да не стане така, че тези, които си имат ядрени централи, ще си карат на ток, а другите - кой как може... :) Или Роснефт и Лукойл да отстъпят мястото си на основни стълбове на руската икономика на Росатом... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 6 години
Прав си , нещата отиват на зле , ама много зле но опасността е другаде . Тема за размисъл само - всеки път когато се сменя енергийната база на тази планета това е белязано със огромни войни и трагедии . Англия овладява парата и завладява целия свят , след това Америка и Германия овладява електричеството и следват две световни , Америка овладя напълно петрола брой само колко войни има между 1945 и днес в дъното на който е петрола . Да прав си чакат ни доста лоши времена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Е да, ама:In China, now with 38 operating reactors on the mainland, the country is well into the growth phase of its nuclear power program. There were eight new grid connections in 2015, and five in 2016. Over 20 more reactors are under construction, including the world's first Westinghouse AP1000 units, and a demonstration high-temperature gas-cooled reactor plant. Many more units are planned, including two largely indigenous designs the Hualong One and CAP1400. China aims to have more nuclear capacity than any country except the USA and France by 2020.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Направо ви се чудя на оптимизма, че нещата отиват или ще отиват на по-добро, като очевадно е обратното... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 6 години
Китай смята да определи краен срок, в който автомобилните производители да прекратят продажбите на превозни средства, задвижвани с изкопаеми горива. Така страната ще стане най-големият пазар, който ще направи този ход и ще ускори навлизането на пазара на електрически автомобили, воден от компании като BYD Co. и BAIC Motor Corp.Син Губин, заместник-министър на промишлеността и информационните технологии, заяви, че правителството работи с регулаторните органи за определяне график за край на производството и продажбите. Този ход ще има дълбоко въздействие върху околната среда и растежа на китайската автомобилна индустрия, каза Син на автомобилен форум в Тиендзин в събота, цитиран от Блумбърг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
А и до 2030 доста неща могат да се случат, щото преди 12 год. светът беше бая различен, да не кажа значително по-добър и подреден... май... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Ъм.. Холандия... Добра отправна точка! What about Китай, Индия, Бразилия, Турция... Цяла Азия и Лат. Америка? Па и Сев. Америка? До колко години ще спрат да слагат петролни двигатели на камиони, трактори, строителни машини, военна техника, кораби, самолети...? И дали пък точно по тази причина цената на нефта няма да расте? И с какво ще удвоите и утроите производството на еленергия? С перки и слънчогледи? Да не се утрои потреблението на природен газ някой ден? Щото тепърва войната за газовите трасета към Европа ще влиза в решителна фаза... Все едни въпросчета... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
ДХДО
преди 6 години
Това, че на Холандия не се оказва такъв натиск, не означава, че в обратната хипотеза, Холандия няма да се "огъне ", напротив - точката на "огъване " при тях, очевидно се намира на много по ниски нива на силата на такъв хипотетичен външен натиск , докато за руснаците е трудно да се посочат реалистични сценарии, при които някакъв натиск ще предизвика, този резултат, за който говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 6 години
"Холандия става поредната страна, която планира да забрани продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили до 2030 година. Тази програма беше обявена от холандското правителство, като целта й е до 2030 година вредните емисии в страната да бъдат намалени с 49%."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още