IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на "Лукойл": Нуждаем се от прогнозируема цена на петрола

Вагит Алекперов очаква санкциите да продължат още десетилетие

10:35 | 12.10.17 г. 28
<p>
	Вагит Алекперов. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Вагит Алекперов. Снимка: Архив Ройтерс

Пазарите се нуждаят от прогнозируема цена на петрола, коментира в интервю за Financial Times ръководителят на "Лукойл" Вагит Алекперов.

"Най-важното нещо е да не бъде допусната цена от 100 долара за барел, което ще бъде голям проблем за индустрията. Ние искаме прогнозируемо ниво от 55-60 долара за следващите 10 години... и потребителите, и производителите ще бъдат щастливи", категоричен е 67-годишният бизнесмен.

Алекперов е най-големият акционер в "Лукойл" с дял от около 25% от акциите на втората по големина петролна компания в Русия, уточнява Financial Times. Състоянието на бившия енергиен министър по времето на СССР днес се изчислява на 14 млрд. долара.

Той коментира и възможностите за удължаване на ограниченията на производството на петрол от страна на ОПЕК. "Ако цената е под 50 долара, тогава ограниченията трябва да продължат. Ако е около днешните 55 долара, те не са необходими", смята Алекперов.

В своето интервю петролният магнат предупреждава, че санкциите срещу Русия могат да продължат и десетилетие. Петролните и газовите компании в страната ще трябва да се подготвят за дълъг период от време с рестрикции, препоръчва той.

"В нашият стратегически план за следващите 10 години предвиждаме, че санкциите ще останат", коментира Вагит Алекперов и посочва, че дори и да започнат стъпки за премахване на ограниченията по-рано, процесът ще бъде много усложнен.

С дневен добив от 1,8 млн. барела основаната от Алекперов компания днес е втората по големина в Русия след държавната "Роснефт", припомня изданието. След анексирането на Крим САЩ, ЕС и още няколко държави наложиха санкции срещу Москва, включително и забрана за финансиране и продажба на технологии за енергийни компании,  сред които и "Лукойл".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 6 години
Мани го тоя фе^с! :lol:Само чети прогнозите за скорошния фалит на Русия и пълней... :lol: Особено анализите за интелектуалната недостатъчност на Путин, докато опашката от секакви мераклии - крале, президенти, премиери, да коленичат на килимчето пред Кремъл, за да му цунат ръка, расте пропорционално на златните резерви на фалиращата руска държава, изпитваща затруднения да си прибере плъзналите по цял свят туристи... :lol:Нека флякат тука мозъчните си и душевни рефлукси - нали е затова този инвесторски сайт - брейнстормърите да се изокат, че и тех ги има некъде... там... :lol
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Турция велика сила, защото взе част от Кипър(сега се чуди как да го върне), Индонезия велика, че навремето взе Източен Тимур............странна логика!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
Ironhorse
преди 6 години
Е, те това е пример за бизнес по руски ...Бивш министър, сега велик бизнесмен, че и милиардер.То затова са и руска *** ...Що се отнася до мнението му за санкциите ...Г-н Алекперов явно счита, че Путин ще остане във властта и след 2018г. или дори да бъде заменен, промяна в политиката е малко възможна.Не мога да подмина с лека ръка подобно мнение, предвид какви позиции има този.Хубавото за нас българите е, че русия ще бъде все така низвергната и обедняваща, а ние криво-ляво ще вървим в правилната посока.Колкото по-дълго стои путин на власт, толкова по-добре за нас.Накрая ще има срутване версия 2.0 на самая магучая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
Hahoto
преди 6 години
С такива постове, вече разбирам, защо някои те оприличават на пъпеш :) http://***.imdb.com/title/tt1736049/Пращам ти това щатско филмче с почти 7 рейтинг в iMDb, няма грам пропаганда, но мисля, че е част от перспективите пред теб ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 10
bgMan
преди 6 години
Ами Русия е велика сила например тогава, когато си взе Крим от украинците и целият останал свят не можа с нищо да я уплаши или спре.Даже според мен можеше да си вземе още каквото си поиска от Източна Европа без да могат да й причинят кой знае какво ама хубаво че Путин излезна джентълмен а не *** *** като Тръмп-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 6 години
Кога точно СССР или Русия е била велика сила? Да се зъбиш на останалия свят(като Иран и С.Корея) не те прави велик. Поне според мен е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Аз също ама на бензина и дизела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 14
SimeonAtanasov
преди 6 години
Никоя велика сила не е преставала да бъде велика, защото някой й е наложил санкции. Още по-малко това може да се случи с Русия, една бивша супер сила, и все още супер сила в енергиен, военен и геополитически аспект. Да, не са богати като западняците, но и никога не са били. А бедни, под линията на бедността са около 10-12 % от руснаците, мисля, че в България този процент е по-висок, а уж сме член на клуба на богатите - ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още