IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се понижи до 2-седмично дъно след индикацията за увеличение на лихвите

Американските акции затвориха на рекордни нива в сряда, след като Фед публикува резюме от предишната си среща

12:04 | 12.10.17 г.
Доларът се понижи до 2-седмично дъно след индикацията за увеличение на лихвите

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

В сряда беше публикувано резюмето на Федералния резерв от предишната среща, според което американската икономика е способна да издържи на предстоящо повишение на лихвите. Информацията даде ясен сигнал, че лихвите ще бъдат увеличени през декември. Американските акции реагираха на новината, затваряйки на рекордни нива. Dow Jones industrial average поскъпна до най-високия връх в историята си, покачвайки се с 40 пункта до 22 872,89 пункта. С най-голям принос за високите стойности е компанията Johnson & Johnson, която поскъпна с 2,75%. От началото на годината индексът е отчел ръст от 26,17%. Широкият S&P 500 също отбеляза рекорд, достигайки до 2 555,24 пункта. Най-много са поскъпнали акциите на Alphabet Inc клас A и C, съответно с 17,85 и 16,65 долара за акция. Технологичният индекс NASDAQ Composite също с рекордно ниво на затваряне с ръст от 0,25% до 6 603,55 пункта. Три от компаниите в индекса са повишили цените си с над 50%, това са Kitov Pharmaceuticals Holdings Ltd, Leading Brand и Bioblast Pharma.

В протокола на Федералния резерв от 20 септември 2017 г. е описано, че увеличението на лихвения процент през декември е почти сигурно, въпреки ниските нива на инфлация. "Все още има голям шанс да се повишат лихвите през декември", заяви Майк Матерас, старши вицепрезидент на Franklin Templeton. Той добави, че ''инфлацията е упорито ниска". Wall Street погледна към корпоративните новини в сряда, когато сезонът на печалбите вдигна пара. Black Rock и Delta Air Lines съобщиха, че тримесечните резултати на компаниите надхвърлят очакванията им. Средните темпове на приходите и продажбите на 26-те корпорации отбелязаха ръст в S&P 500, които се отчетоха в сряда сутринта бяха съответно 14,9% и 10%. "Тези цифри вероятно ще паднат, след като застрахователите започнат да докладват, но това ще бъде еднократно." Това заяви главният изпълнителен директор на The Earnings Scout, Ник Райч. Той допълни, че сезонът на отчетите стартира със солидно начало и пазарът ще бъде контролиран от биковете в продължителен период от време. Други компании, които планират да публикуват докладите си тази седмица, са големи банки като Citigroup, JPMorgan и Bank of America.

Доларът се понижи в сряда до 2-седмично дъно спрямо кошницата от валути, заради индикациите за увеличение на лихвите, въпреки слабата инфлация. Срещата на Федералния резерв оказа голямо влияние върху зелената валута, която слезе от 10-седмичния си връх в петък, когато докладът за заплатите показа, че работодателите са съкратили работни места. Инвеститорите също бяха заинтересовани от президента на САЩ Доналд Тръмп, който може да навреди на плановете си за данъчна реформа, заради вражда със сенатора Боб Кокър, републиканец, чийто глас вероятно ще бъде нужен на Тръмп. Доларовият индекс, който измерва цената на щатската валута спрямо кошница от 6 валути, загуби 0,38% от стойността си и достигна до ниво от 92,94 пункта, което е най-ниското от 26 септември тази година. Зелените пари се представиха слабо срещу еврото, тъй като испанските акции и облигации скочиха, след като Каталуния замрази намеренията си за отделяне от Кралство Испания.

Единната валута беше подкрепена и от очакванията, че Европейската централна банка ще обяви своята програма за покупката на облигации в размер на 2,3 трлн. евро. Всеки допълнителен аванс на еврото трябва да бъде ограничен, тъй като до настоящия момент за 1 година европейската валута е поскъпнала с над 12%, твърдят анализатори. Еврото достигна 2-седмичен връх от 1,1864 долара. Последният връх беше на ниво 1,1863, което е с 0,48% повече от вторник.

Цената на петрола се повиши за 3-та поредна сесия в сряда, тъй като ОПЕК заяви, че пазарът постепенно се затяга след години на свръхпредлагане, въпреки че според анализаторите перспективата за 2018 година е по-малко сигурна. Фючърсите на West Texas Intermediate (WTI) приключиха сесията в сряда с 38 цента повишение до 51,30 долара за барел. Спрямо вторник, ръстът е от 2%. Международният бенчмарк на цените на петрола - сортът  Brent, поскъпна с 20 цента до 56,81 долара за барел. Сортът Brent затвори с 2% повече от предходния ден.

При ценните метали златото увеличи цената си с 0.33% до 1291.70 долара за тройунция. Златото е силно чувствително към покачващите се лихвени проценти, тъй като това увеличава възможността за задържане на ценните кюлчета, докато доларът се повишава. Скъпоценният метал се търгуваше смесено, след като лидерът на Каталуния се отказа от официалната декларация за независимост от Испания, новина която изпрати еврото нагоре, а зелената валута надолу. При другите ценни метали, среброто отчете ръст от 0.81% до 17.216 долара за тройунция, след като достигна до 3-седмичен връх в предходната сесия. Платината достигна цена от 933,40 долара за унция след 0,47% увеличение.

По-важните икономически новини от днес ще дойдат от САЩ, където в 15:30 часа българско време ще бъдат публикувни седмичните данни за молбите за помощи за безработица, които се очаква да намалеят до 255 000. По-късно очакваме изявленията на членовете на Фед Лаел Брайнард и Джеръбу Пауъл, както и изявлението на председателят на ЕЦБ Марио Драги.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

На 03 октомври публикувахме:

„Еврото спря поскъпването си, а ситуацията около Испания държи единната валута под известен натиск. Преди една седмица публикувахме идея за продажба, която се изпълни. Тогава коментирахме потенциала на двойката да задълбочи понижението си и се оказахме прави. Днес цената тества подкрепата около кръглата цена от 1,1710. Това е добро място за изчистване на късите позиции.“

Оказахме се напълно прави при закриването на късите позиции отворени около локалния връх при 1,1970. След тест на подкрепата около 1,1700 и слабия петрол от петък, двойката тенденциозно обърна посоката.

EUR/GBP

На 26 септември публикувахме:

„Имаме интересна ситуация при тази двойка, стабилно триседмично поевтиняване и към момента се формира потенциална трендпотвърждаваща фигура. Дилемата тук е дали фигурата ще се изпълни или купувачите ще се активизират и ще удържат цената около текущите стойности. Така или иначе в момента е почти невъзможно да си отговорим на такъв въпрос, при пробив на подкрепата ще търсим продажби. Но за да отворим къси позиции ще търсим ясно изразен низходящ момент. Разчитаме лирата да остане пасивна, докато еврото реализира низходящ импулс след половин годишно покачване.“

Еврото не пожела да се обезцени достатъчно спрямо лирата. В крайна сметка получихме подвеждащ сигнал, след което рязко активиране на купувачите. Именно от това се притеснявахме, когато писахме: „Дилемата тук е дали фигурата ще се изпълни или купувачите ще се активизират и ще удържат цената около текущите стойности.“.

 

GBP/NZD

Наблюдаваме ясно очертана правоъгълна консолидация. Ако през днешния ден видим пробив под 1,8620 ще продаваме до подкрепата при 1,8540. Всичко зависи от качеството на пробивния импулс, в случая ще бъде най-добре ако той е с рязко и амплитудно движение, след него да видим корекция. Независимо от всичко тук ще търгуваме само при сигнал за шорт. Трудно е да се определи от сега как точно ще се отиграе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още