IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на ЕК препоръча на България незабавни мерки срещу мръсния въздух

Фините прахови частици остават последният голям замърсител на въздуха в София, каза кметът Йорданка Фандъкова

13:22 | 12.10.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България трябва да предприеме незабавни мерки срещу мръсния въздух, препоръча по време на конференцията SOFAIR Джордж Кремлис, представител на Генерална дирекция „Околна Среда“ на Европейската комисия.

Припомняме, че заради завишените нива на фини прахови частици в големите български градове ЕК започна наказателна процедура срещу България.

По пози повод Джордж Кремлис припомни, че мръсният въздух е причината за хиляди преждевременни смъртни случаи.

Заради проблема европейската икономика губи 3 млрд. евро годишно и 2 млн. работни дни заради взети болнични.

За делото на ЕК срещу България той каза, че предстои етапът, при който се определят глоби за страната. Незабавните действия биха били само от полза, заяви той. 

Кремлис препоръча да се увеличат кварталите с централно отопление в столицата и да се работи по проекта за изгарянето на RDF отпадъците в столичната топлофикация.

„Не мисля, че ще се стигне до глоба за България“, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред журналисти. Той смята, че има вероятност да се повтори случилото се с процедурата срещу България заради депата за отпадъци, която в момента е замразена.

Министърът заяви, че и през 2018 г. ще продължи програмата, по която общини и държавна администрация получават субсидии за електромобили. Предстои общините да кандидатстват с проекти срещу мръсния въздух по оперативна програма „Околна среда“.

Ненов припомни пред участниците в конференцията, че основно замърсяването на въздуха се дължи на битовото отопление и транспорта. По темата за битовото отопление пред ноември ще има дискусия за мерките, които ще бъдат предприети. „Няма да се контролира кой какво гориво използва вкъщи, а ще се следи на пазара да няма въглища с високо съдържание на сяра и пепел“, обясни министърът. Според него по-високата калоричност на по-качественото твърдо гориво ще компенсира по-високата цена. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че общината ще купи по пилотен проект печки на пелети, които да заменят в някои домакинства отоплението с дърва и въглища.

Изгарянето на RDF отпадъци в Топлофикация София ще осигури топлоенергия на 40 хил. домакинства. В момента текат обжалвания в съда, след което проектът ще бъде внесен за еврофинансиране, стана ясно от думите й.

Тя заяви, че от 2011 г. насам концентрацията на вредни вещества във въздуха на София намалява. Сред причините са разширението на метрото и обновяването на градския транспорт, за който е планирано в бъдеще да се купуват само автобуси на природен газ, както и електробуси.

Фините прахови частици (ФПЧ) остават последният голям замърсител на въздуха в София, коментира кметът.

По повод проведеното през септември изследване на емисиите от автомобилите тя съобщи, че и дизеловите, и бензиновите коли в София замърсяват атмосферата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
ddechev_bg
преди 6 години
Много интересно извън София например градове като Варна, Пловдив, В. Търново и Бургас как ще бъде решен проблема. Още повече в национален мащаб липсва каквато и да е политика от държавата ( управляващите ) за насърчаване на покупки на електро автомобили и хибридни такива. Освен да се гледа само София нищо друго не се прави. Ежедневно ни засипват по медиите за проблемите на столицата, другите да ***. Националните медии са се превърнали в регионални такива (Столични) и отразват само житите и битие на софиянци. От време оно България е "на две скорости" - София и останалите. Г-жа Фандъкова щяла да купи. А кой ще купи за другите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
cymru
преди 6 години
ВСИЧКИ БУЛЕВАРДИ ДА СЕ ПАВИРАТ И ОПЕСЪЧАТ. ДОНДУКОВ НЕ СТИГА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Ама няма да се сетите да обърнете скалата за данък МПС и да поощрявате дъртите морги и същевременно наказвате собствениците на нови? Или по-лесно - "на тие с новите, че земем повеч паре"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още