IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние: Преговорите с Великобритания са в задънена улица*

Според главния преговарящ на ЕС липсва доверие, курсът на паунда пое надолу

14:51 | 12.10.17 г. 2
<p>
	Дейвид Дейвис (вляво) и Мишел Барние. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Дейвис (вляво) и Мишел Барние. Снимка: Ройтерс

Главният преговарящ на Европейския съюз по въпроса с оттеглянето на Великобритания Мишел Барние заяви на пресконференция днес, че преговорите с Лондон са в задънена улица, предава БТА. 

По неговите думи засега липсва доверие и то може да бъде постигнато, ако бъдат изпълнени британските ангажименти към ЕС. Той поясни, че засега няма яснота как Великобритания ще изпълни задълженията си към бюджета на ЕС. По неговите думи се запазват неяснотите и по останалите въпроси - за гражданските права и за Ирландия.

Не направихме голяма стъпка напред, посочи Барние по повод завършилия днес пети кръг от преговори с Великобритания. Имаме обща цел - да постигнем споразумение, за да можем да договорим и бъдещото сътрудничество.

Въпреки изявленията на премиера Тереза Мей във Флоренция тази седмица британската страна не представи предложения за покриването на бюджетните си задължения, поясни той. Достатъчен напредък означава да се напредне достатъчно по всички точки от преговорите, уточни Барние. 

Веднага след коментара на Барние курсът на паунда падна за пръв път от четири дни спрямо долара. Курсът на лирата се понижи с 0,3% до 1,3186 долара. и след коментарите му започна да поевтинява и спрямо еврото. 

"Барние не подбира думите си", коментира пред Bloomberg Валентин Маринов, ръководител на анализаторска група в поделението за корпоративно и инвестиционно банкиране в Credit Agricole SA в Лондон. Стърлинг “падна жертва на коментарите", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
kirilstaikov
преди 6 години
По-добра сделка от тази която имат докато са член на ЕС няма как да получат .Когато го осъзнаят може да има напредък в преговорите . Ако не , Великобритания излиза без сделка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 6 години
" "Барние не подбира думите си", коментира пред Bloomberg Валентин Маринов, ръководител на анализаторска група в поделението за корпоративно и инвестиционно банкиране в Credit Agricole SA в Лондон. Стърлинг падна жертва на коментарите", казва той. " Тоест, Барние е казал как стоят нещата. И най-вероятно ги е смекчил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още