IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хладното лято засили търсенето на спиртни напитки в Русия

Производството на водка и коняк за първите осем месеца на годината нарасна, а на вино – намалява

17:30 | 12.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производството на водка и коняк в Русия се увеличава, докато обемът на останалите видове алкохол като шампанско, вино, бира и слабоалкохолни напитки намалява, съобщава „Известия“, позовавайки се на данни от Информационно-статистическата система ЕМИСС за януари - август 2017 г.

Най-висок ръст е отчетен при производството на водка — почти 20% до 48,9 млн. декалитра.

Според експерти необичайно хладното лято е променило предпочитанията на потребителите – тази година те така и не преминали на лек алкохол, както обикновено става в по-топлите месеци.

При коняка производството е увеличено с 10% до 4,9 млн. декалитра. 

Произведената бира е с 5% по-малко, или 490 хил. декалитра. Шампанското намалява с 15% до 5,8 млн. декалитра, виното с 5% до 21,1 млн. декалитра, слабоалкохолните напитки с почти 50% до 4,1 млн. декалитра.

Възможно е данните да са повлияни от изсветляването на сектора – нелегалната продукция да се заменя с легална, казват от Асоциацията на търговците на дребно

От пресцентъра на Metro cash&carry съобщават за намалени продажби на бира. Компанията обяснява това с нетипично хладното лято и регулациите за индустрията. В същото време търговецът не отбелязва ръст при продажбите на водка.

Хладното и дъждовно лято не предразположи хората да си почиват сред природата и да купуват слабоалкохолни напитки, отчитат от Националния съюз на пивоварите. Руснаците са си останали вкъщи и са купували спиртни напитки повече, отколкото е обичайно за този сезон.

Продадени са и по-малко безалкохолни като квас и сокове. За сметка на това са купувани повече сладкарски изделия, които обикновено вървят с чая.

Същото обяснение с климата дават и от Асоциацията на производителите на пенливи вина. Освен това според тях потребителите са предпочели напитките на винена основа, които са значително по-евтини от пенливите вина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още