IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън поиска от ЕС да ускори преговорите по Brexit

По-рано днес главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че преговорите са в "тревожна безизходица"

21:39 | 12.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският външен министър Борис Джонсън поиска от Европейския съюз (ЕС) да ускори темпото в преговорите по Brexit след петия кръг преговори, който завърши без съществен напредък, предаде AFP.

"Смятаме, че сме направили много полезни предложения, за да може големият кораб да пори вълните и няма причина това да не стане. Очакваме от нашите приятели и партньори да побързат. Време е да се ускори темпото и да се напредне", каза Джонсън, който заяви, че е много оптимистично настроен за постигането на споразумение.

По-рано днес главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че преговорите са в "тревожна безизходица" по въпроса за изплащането на финансовите задължения на Великобритания към ЕС.

Барние отсега обяви, че "няма да е в състояние" да препоръча на лидерите на 27-те останали страни членки на ЕС да преминат към следващата фаза на преговорите на срещата на върха на 19 и 20 октомври.

По неговите думи засега липсва доверие и то може да бъде постигнато, ако бъдат изпълнени британските ангажименти към ЕС. Той поясни, че засега няма яснота как Великобритания ще изпълни задълженията си към бюджета на ЕС. По неговите думи се запазват неяснотите и по останалите въпроси - за гражданските права и за Ирландия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Искате ускорение на преговорите - просто е. Приемате условията на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още