IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от САЩ подкрепиха долара

Докладът за заетостта доведе до поскъпване на долара с 0,24% спрямо еврото

12:12 | 13.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Спадът в молбите за помощи за безработни през изминалата седмица доведе до ръст на щатския долар през изминалия ден. Молбите за помощи за безработни се намират на две и половина години под ключовата стойност от 300 000, което показва стабилност на заетостта в САЩ.

Индексът на производствените цени също подкрепи зелената валута, след като се повиши до 0,4% през септември. За ръста спомогнаха серията от ураганите, които удариха САЩ през предходния месец, когато цената на бензина записа най-голямото си поскъпване от 2 години насам.

Изявлението на Драги, който заяви, че смята за успешна политиката на отрицателни лихви, въведени от ЕЦБ, също подкрепи долара спрямо единната валута. Все пак пазарните анализатори сочат, че най-вероятно от януари 2018 г. ЕЦБ ще намали количествените улеснения до 30 млрд. на месец, но има вероятност за удължаване на срока до септември 2018 г.

Британският паунд от своя страна записа волатилна сесия, след като германското издание Handelsblatt съобщи, че главният преговарящ на ЕС Мишел Барние може да предложи на Великобритания да бъде удължен срокът за излизане от ЕС с 2 години. Това потвърждава, че преговорите между Брюксел и Лондон са в застой.

Ценните метали записаха 2-седмични върхове в четвъртък. Златото продължи покачването си, започнало в началото на тази седмица, като отново се насочи към ключовото ниво от 1 300.00 долара за тройунция. След като ценният метал записа поскъпване от 40 долара през последните 2 седмици, се очаква част от пазарните участници да започнат да прибират натрупаните си печалби.

Лекият суров петрол сорт WTI също бе повлиян от поскъпването на долара през вчерашния ден, като записа понижение от 1,36% до 50,68 долара за барел в края на сесията. Днес обаче след новините за спад на производството и резервите в САЩ, които са признак за затягане на пазара, цената на петрола се повиши. Силните данни за петролния внос на Китай също подкрепят цените, коментират трейдъри.

Щатските борси записаха червена сесия, отдръпвайки се от рекордните върхове, след като бяха обявени отчетите на някои от големите банки в страната. Акциите на Citigroup Inc. спаднаха с 3.4%, въпреки по-добри от очакваното данни за печалбата на банката. J.P. Morgan Chase & Co. записаха леко понижение с 0,9%, след по-слаби данни за печалбата през третото тримесечие. Акциите на AT&T потънаха с 6,1% след опасенията от спад в приходите с 90 млн. долара, вследствие на серията урагани ударили САЩ и силното земетресение разтресло Мексико.

Европейските пазари приключиха предпоследния ден от седмицата предимно с повишения, като Deutsche Lufthansa добави 2,3% към стойността на акциите си. Това се случи, след като най-голямата авиокомпания в Германия и 7-ма по големина в света обяви, че ще сключи договор за придобиването на по-голямата част от подразделенията на фалиралия нискотарифен превозвач Air Berlin.

Днес се очакват данни за търговския баланс на Китай. В САЩ излиза докладът за инфлацията през септември. Мичиганският университет публикува своето проучване за потребителското доверие. По-късно през деня се очакват коментари от трима представители на Федералния резерв на САЩ – Чарлс Еванс, Робърт Каплан и Джером Пауъл.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/NZD

Вчера публикувахме идея за продажба:
„Наблюдаваме ясно очертана правоъгълна консолидация. Ако през днешния ден видим пробив под 1,8620 ще продаваме до подкрепата при 1,8540. Всичко зависи от качеството на пробивния импулс, в случая ще бъде най-добре ако той е с рязко и амплитудно движение, след него да видим корекция. Независимо от всичко тук ще търгуваме само при сигнал за шорт. Трудно е да се определи от сега как точно ще се отиграе.“

Движението се случи според очакванията ни. След достатъчно силен пробив и тест на кръглата цена 1,8620 получихме ускорение в низходяща посока до предварително определената цел от 1,8540.

GBP/USD

Вчера късно през деня лирата коригира сутрешното поевтиняване. През днешния ден се очакват данни за инфлацията в САЩ, те ще окажат влияние върху движението на щатския долар и респективно върху двойката GBPUSD. Ако видим пробив на съпротивата при 1,3289 ще търсим покупки, но с повишено внимание новините в 15:30 ч., за да се купува е необходимо да видим силен импулс, пробиващ съпротивата при 1,3289. Сигналът ще бъде по-надежден ако това се случи с отварянето на лондонската сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още