IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото е напът да запише най-голямото си седмично повишение от един месец

Инвеститорите загърбиха политическите тревоги в очакване на срещата на Европейската централна банка

16:04 | 13.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврото е напът да запише най-голямото си седмично повишение от един месец, след като инвеститорите загърбиха политическите тревоги в очакване на срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която се очаква да се очертаят плановете за облекчаване на програмата за стимули, съобщава Ройтерс.

Апетитът към единната валута бе подкрепен и от спада при долара тази седмица, след като протоколът от последната среща на Федералния резерв (Фед) показа, че централните банкери все повече се тревожат за перспективите пред инфлацията.

В същото време очакванията за еврото са оптимистични. „Политическите облаци започнаха да се вдигат, а пазарите очакват икономически ръст“, коментира Валентин Маринов, ръководител на G10 FX research в Credit Agricole, Лондон. Той съветва клиентите си да запазят дългите си позиции в евро спрямо долара, йената и франка.

Банкерите от Европейската централна банка (ЕЦБ) обмислят да намалят програмата за месечното изкупуване на облигации с най-малко половината обем от началото на януари 2018 г. и да запазят своята програма активна най-малко в продължение на девет месеца, стана ясно по-рано днес.

Еврото достигна най-високата си стойност от повече от две седмици на ниво от 1,1880 долара за евро в четвъртък, а в петък се търгува в близост до това равнище. Така европейската валута е напът да запише най-голямото си седмично покачване от 10 септември.

Промишлените данни от Италия надминаха прогнозите, след като Германия съобщи за стабилни търговски данни по-рано тази седмица, говорейки за широко икономическо възстановяване в еврозоната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още