IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовият хъб в България е сред важните приоритети по време на председателството

Завършването на процеса по либерализация на енергийния пазар ще е друг акцент за страната ни

15:13 | 16.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Диверсификация на енергийните източници и маршрути и изграждането на европейски газов хъб на територията на България са сред важните приоритети, по които правителството ще работи в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова на среща с работодателските организации и енергийни компании, на която бяха представени приоритетите на България в енергийния сектор по време на председателството на Съвета на Европейския съюз.

Акцент в работата ще бъде поставен и върху изграждането на липсващата инфраструктура със съседни страни, както и разработването на модела за регионалния електроенергиен пазар. България е една от последните страни в ЕС, която не е либерализирала напълно своя пазар – завършването на процеса ще е сред акцентите по време на председателството, отбеляза Петкова, цитирана от пресцентъра на Министерството на енергетиката. 

По време на председателството ще се постави и темата за осъществяването на поетапен и икономически обоснован преход към ниско-въглеродна енергетика и повишаване на енергийната ефективност.

Българската страна ще работи активно за ефективното функциониране на Енергийния съюз, при отстояване на националните интереси. Ще насочим усилията си за завършване на междусистемната свързаност на Западните Балкани, за да гарантираме сигурността на енергийните доставки в региона, посочи още Теменужка Петкова.

Сред приоритетни теми от дневния ред на Съвета на ЕС в областта на енергийния отрасъл са функционирането на Енергийния съюз, завършване на енергийния пакет със законодателни и незаконодателни предложения „Чиста енергия за всички европейци“. Страната ни ще участва за постигането на напредък в дискусиите на ниво ЕС чрез търсенето на баланс в интересите на държавите членки и намирането на компромисни решения.

Националната енергийна камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската минно-геоложка камара са изразили подкрепа по изложените приоритети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
До преди 20-30 години енергийната сигурност беше гарантирана, а сега при липсата на всякакви промишлени консуматори и наличието на "кукли на конци" всичко е проблемно. Най-големият ни проблем са предателите-национална черта, нали !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още