IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съживяването на Китайската комунистическа партия при Си Дзинпин

Партията се среща тази седмица за националния си конгрес, на който Си Дзинпин ще получи нов петгодишен мандат като партиен лидер

07:52 | 18.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представители на Младежката комунистическа партия на Китай усещат, че трябва да действат. Ангажирани със своето образование и кариери, младите китайци не успяват да се справят на любовния фронт и десетки милиони от тях не намират партньори, разказва Associated Press за New York Times.

Именно затова организацията, известна най-вече с разпространението на комунистическата идеология сред младите, започва да организира срещи за политически надеждните необвързани, надявайки се да им помогне да развият това, което един представител нарича „правилно отношение“ към любовта и брака.

„Просто искаме да им предоставим най-добрата услуга, с която да предложим възможности за срещи между младите хора“, казва Уан Дзюн, директор на Отдела за брак, любов и създаване на приятелство в един от клоновете на партията. Отделът е създаден през юни като част от реформите, с които младежката партия трябва да стане по-релевантна към живота на младите.

Новата мисия е само един от примерите за това как Комунистическата партия се самоутвърждава под управлението на президента Си Дзинпин. Възходът ѝ се случва, след като години наред влиянието ѝ в ежедневието на хората отслабваше, макар че държеше здраво политическата система и армията.

Ревитализацията е придружена от засилени искания за идеологическа чистота и насърчаване на бурния национализъм, който свързва глобалния възход на Китай с продължаващото управление на партията при Си Дзинпин – най-силния ѝ лидер от десетилетия насам.

Очаква се усилията да бъдат допълнително подкрепени, когато партията се срещне тази седмица за националния си конгрес, на който Си Дзинпин ще получи нов петгодишен мандат като партиен лидер.

Конгресът, който се провежда веднъж на всеки пет години и чийто вътрешни срещи са до голяма степен затворени за публиката, ще избере нови членове на Политбюрото и други централни органи.

Способността на Си Дзинпин да вкара политически съюзници в тези органи се възприема като тест за лидерството му и за силата на всяко противопоставяне на стремежа му да консолидира властта.

Тези усилия са подкрепени от продължаващата антикорупционна кампания, която позволи на органа на партията, борещ се с корупцията, да се наложи сред хората, понякога заплашвайки властта на местните партийни лидери. Разследващите са издали наказания в 1,4 млн. случаи, сочи антикорупционната комисия.

Повече от всеки друг лидер Си Дзинпин се идентифицира с възраждането на партията.

Тези усилия включват процъфтяващ култ към личността, прославян от подмазваческото отразяване от напълно контролираните от държавата медии, както и в книгите и дори в орнаменти с неговия лик и този на бляскавата му съпруга. Селото, където Си Дзинпин е бил работник и нископоставен член на партията по време на Културната революция, се е превърнало в истински храм, а безкраен низ от специални телевизионни програми възхвалят постиженията му за петте години като партиен лидер.

През първия мандат на Си Дзинпин са отворени допълнителни 125 хил. партийни клона, включително 40 хил. нови в частни компании, чиито служители са най-вече младежи и които представляват най-динамичният сектор на китайския икономика. Партията сега има общо 89 млн. членове.

Ревитализацията е отчасти подкрепена от обсебващ анализ на разпада на Съветския съюз и успеха на последвалите либерални революции в страни като Грузия и Украйна.

Макар че тези проучвания до голяма степен заключават, че режимите са се сринали, защото не са успели да поддържат строг политически контрол, също толкова голяма важност се дава на неспособността им да осигурят по-добри условия на живот. Партийните лидери казват, че Комунистическата партия избягва този проблем, управлявайки над три десетилетия икономически растеж, който извади 700 млн. души от бедността от 1978 г. насам.

Партийните училища и местните комитети в дузина компании и университети са отказали на исканията за коментар от Associated Press.

Усилията за организиране и мотивация на партийните членове имат все по-модерно усещане, включвайки поп културата и социалните медии. Редица приложения за смартфони, например "China's Good Party Member" (Добрият член на партията в Китай) и "Party Member's Schoolbag" (Раницата на партийния член), се използват като инструменти за обучение и за оценка на изпълнението, улесняване на комуникацията или плащане на партийните такси.

Подчинението на партията се насърчава чрез телевизионни програми, рекламни кампании и видеа в китайските интернет платформи, както и в You Tube, нищо, че е блокиран в Китай.

Една от най-извесните момчешки тийн банди в Китай – TFBoys, силно се популяризира от държавните медии в знак на признателност към цялостния ѝ имидж. Групата дори записа поп версия на химна на детската организация на партията – "Ние сме наследници на комунизма".

Междувременно инициативата за създаване на любовни връзки донякъде отразява миналото, когато партията контролира много интимни аспекти от живота на гражданите, включително къде могат да живеят и работят и дали изобщо могат да създадат семейство.

Участниците трябва или да бъдат препоръчани от местните клонове на младежката партия, или да са били проверени от полицията за семейния им статут и криминалната им история, казва Уан. Отделът му започва работа със събиране на 10 хил. необвързани младежи на 25 юни и оттогава насам реално организира по-малки подобни събития всяка седмица, казва той.

Въпреки тези иновации ефективността на проявите на партията тепърва трябва да бъде оценена. Китай не позволява независими социологически проучвания в страната по подобни въпроси, а собствените оценки на партията се пазят в тайна. А китайските академици са изправени пред силен натиск да следват партийната линия и също не са склонни да обсъждат такива въпроси открито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Другарю Живков, ние деца нямаме ... спокойно и деца ще ви направим !!!еххх комунизъъъм :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още