IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И най-голямата компания на БФБ е... Кепитъл Консепт с оценка 13 млрд. лв.

Далеч назад са Първа инвестиционна банка с пазарна капитализация от 594 млн. лв. и Софарма с 562 млн. лв.

08:27 | 17.10.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След като дълго време Първа инвестиционна банка АД и Софарма АД си оспорваха първото място по пазарна капитализация на Българска фондова борса – София АД, то вече е заето от друга компания, и то 10 пъти по-скъпа от двете, взети заедно.

Това е Кепитъл Консепт Лимитед АД с пазарна капитализация от 12,9 млрд. лв. на база на последната и единствена сделка за 300 акции при единична цена от 6 лв. за брой за общо 1 800 лв. Това е целият оборот с акции на дружеството. Пазарната капитализация на това дружество е повече от общата на всички други над 300 компании на борсата, която е около 10 млрд. лв.

Самият брой акции на дружеството е впечатляващ - общо 2 151 467 000, или над 2 млрд. броя, като те са издадени срещу вземания по договор за покупко-продажба на акции от „България Дивелопмънт /Холдингс/ Лимитед“ ЕАД.

В уеб страницата на Кепитъл Консепт Лимитед АД четем: „През април 2016 г. „Кепитъл Консепт Лимитед” АД реализира първата си инвестиция чрез закупуване на всички акции от капитала на „България Дивелопмънт /Холдингс/ Лимитед“ ЕАД, дружество, опериращо приоритетно в имотния сектор. Към датата на придобиването „България Дивелопмънт /Холдингс/ Лимитед“ ЕАД е стартирало разработването на проект „Св. София“, който посредством дъщерното дружество се превръща в основен инвестиционен проект за Емитента. Проектът „Св. София“ включва изграждането на търговско-развлекателен комплекс от хотели, изложбена зала, търговски площи, закрит воден парк, концертни зали, аквариум и др. в региона на с. Мусачево, община Елин Пелин, област Софийска. Общата инвестиция се очаква да достигне 1 625 000 000 лв. (един милиард шестстотин двадесет и пет милиона лева).“.

Доскоро проектът беше известен и като „българският Лас Вегас“.

Не за първи път имаме нов лидер по пазарна капитализация, и то за кратки срокове. През 2012 г. това беше Енергони АД с 1,763 млрд. лв., изпреварвайки Сибанк и БТК със съответно 877 млн. лв. и 866 млн. лв.

Основните активи на Енергони бяха патенти в областта на възобновяемите енергийни източници, които обаче се оказаха с надута оценка и дружеството дори не можеше да си плаща наема за офиса на бул. "Цариградско шосе" в София.

Акциите на Енергони се предлагат при минималната възможна цена от 0,001 лв. и текущата пазарна капитализация е само 548 хил. лв.

След Топ 3 по пазарна капитализация, заети от Кепитъл Консепт Лимитед АД, ПИБ АД и Софарма АД, се нареждат ЧЕЗ Разпределение АД с 536 млн. лв., Чайкафарма висококачествените лекарства АД с 433 млн. лв., Монбат АД с 425 млн. лв., Химимпорт АД с 407 млн. лв., М+С Хидравлик АД с 305 млн. лв., Дружба стъкларски заводи АД с 301 млн. лв. и Алкомет АД с 285 млн. лв.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Енергони АД(2EL)

Кепитъл Консепт Лимитед АД (Уелкъм Холдингс АД)(CCL)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
bertram
преди 6 години
печалби реализирани на БФБ не се облагат с данък. хипотетично дружество Х има акции от това чудо на инвестиционната мисъл.. след тази сделка и без други до нова година... цената остава 6 кинта.ако акциите на дружество Х са купени по 1 стотинка , а на 31.12 са по 6лв (пазарна цена)... не следва ли Х да отчете една яка печалба, която обаче не е обложена с данък... само от преоценка на акциите. тази печалба не може да се пипне, но може да се използва за много други схеми....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Шменти капели хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Ferry
преди 6 години
куха работа. за много кратко за някои ще растат загробени надейди от миналото.нов бардак със стари к..ви е БФБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Ferry
преди 6 години
" ... Кепитъл Консепт с оценка 13 млрд. лв......Това е Кепитъл Консепт Лимитед АД с пазарна капитализация от 12,9 млн. лв. ...."та последно каква е паз. капитализация!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
s3
преди 6 години
Браво, ето че растем, расте и капитализацията на нашата фондова борса. Добре е, че отчитаме положителни резултати от управлението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още