IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И вторият корпус за реактора за АЕЦ "Белене" вече пътува към България

Първият корпус за ядрения реактор на централата пристигна в страната през пролетта

16:08 | 17.10.17 г. 1
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

"Ижорските заводи" са изпратили и втория корпус за реактора за АЕЦ „Белене“, съобщиха от компанията. Оборудването за втората ни ядрена централа е изработено по силата на сключен през 2008 година договор и анекси към него. То беше обект на съдебен спор между двете страни, като в крайна сметка България беше осъдена да плати за него 620 млн. евро. 

Оборудването се съхраняваше в Русия до приключване на делото. След това поетапно двата комплекта реакторно оборудване са експедирани към България.

"Ижорските заводи" произведоха за АЕЦ "Белене" корпусите за реакторите, както и вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за активно охлаждане на активната зона на реактора, хидроакумулатори на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора, възли на главния циркулационен тръбопровод и друго оборудване за първи контур.

В края на 2016 г. българската страна проведе инспекция на оборудването.

Изпращането на оборудването от цеховете на Ижорския завод към морското пристанище на Санкт Петербург за по-нататъшно транспортиране в България започна през януари 2017 г. Първият корпус на реактора за АЕЦ „Белене“ бе изпратен през февруари 2017 г., припомнят от компанията. 

През миналата седмица оборудването стана причина за нов спор - бившият енергиен министър Румен Овчаров беше категоричен, че то не се съхранява правилно и това може да донесе нови проблеми за страната. Ден по-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че още се водят преговори за консервацията на пристигналите в България съоръжения с руската страна

Министерстовото на енергетиката е категорично, че се спазват препоръките на руските експерти за съхранение на оборудването за втората ядрена централа у нас. 

Какво ще е тяхното бъдеще пък ще се реши, след като Българската академия на науките (БАН) предаде финалния вариант на оценката си за нуждата от нови ядрени мощности в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Айде хаирлия! Сега и два Уестингхаус да докара Делянчо, та да има диверсификация на доставките на реактори, докато жулиенчетата внасят американски газ в неограничени количества, та да емат байката на Газпром... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още