IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната карта блокираше инвестициите в здравеопазването, твърди експерт

В интерес на пациентите е да има колкото се може повече предлагане на този пазар, каза Стойчо Кацаров

12:08 | 18.10.17 г. 2
Здравната карта блокираше инвестициите в здравеопазването, твърди експерт

Оспорихме решението за въвеждане на здравна карта, защото смятаме, че това е едно лошо решение, което нанася тежка вреда върху здравната система. Картата блокираше инвестициите в сектора и като цяло развитието на здравната система. Това заяви Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването пред Bloomberg TV Bulgaria.

Поводът за коментара бе окончателното решение на Върховния административен съд да отмени Националната здравна карта.

Именно Центърът за защита правата в здравеопазването обжалва пред съда здравната карта, въведена от екипа на Петър Москов. Мотивът беше съществени нарушения на административно-производствените правила. 

Самата идея за здравната карта е много лошо решение“, посочи Кацаров.

По думите му на практика тази идея означава никой да няма право да инвестира в здравеопазване в България, да се забрани инвестирането в лечебни заведения, да се забрани разкриването на нови лечебни заведения и дори разкриване на нови структури във вече съществуващи такива.

Това е все едно СЕМ да забрани разкриването на нови телевизии“, даде пример Кацаров.

Според него здравната карта на практика блокира развитието на здравната система.

Пациентът като потребител на медицинската услуга има интерес да има колкото се може повече предлагане на този пазар, за да може да избира между повече доставчици“, обясни той.

Националната здравна карта беше въведена от здравния министър Петър Москов в предишния кабинет на Бойко Борисов, за да определи потребностите на населението от лечебни заведения в отделните райони на страната. Документът бе приет след сериозен отпор заради заложените критерии в наредбата за подбор на лечебни заведения, чрез които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да подбира с кои болници да сключва договори. Тази наредба също бе отменена от ВАС.

Предстои Министерството на здравеопазването и екипа на министър Николай Петров да изготви друга карта.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
one_1980
преди 6 години
Пациентът като потребител на медицинската услуга има интерес да има колкото се може повече предлагане на този пазар, за да може да избира между повече доставчици- - Първо здравеопазването не може да се приравни до пазар и обикновенните му сили, които го движатВторо- какви доставчици и какъв избор- отивам в пета градска един много недружелюбен лекар, след ден викам през нощта от частния център който обслужва личния ми лекар и отново същия лекар и ми предлага прием в частен център- е къде е избора и правото на пациента.Трето- болници само по кардиология ли ще има в БГЧетвърто- ако се приравни здравеопазването до търсене и предлагане , то тогава се връщаме 18-19 век някъдеИзобщо може да се каже, че това е мнение изказано и водено за лични интереси и изгода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още