IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът прие почти двойно увеличение на заплатите на заместник-министрите

С новите промени, един заместник-министър ще получава не по-малко от 3200 лв

14:19 | 18.10.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Правителството одобри нов начин за определяне на основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на министър-председателя, на заместник министър-председателите и на министрите. Така на практика те ще могат да получават почти двойно по-високи възнаграждения, отколкото в момента.

Това ще стане с промени в постановление на Министерски съвет №67 от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности, съобщават от правителствената информационна служба.

Основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на политически кабинети ще се определят в процент от основната месечна заплата на министър, като по този начин ще се поддържа определена йерархия на възнагражденията в контекста на спецификата на функциите им. Така размерите на основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на заместник-министър председателите ще бъде 85% на сто от основната месечна заплата на министър, на началника на кабинета на министър-председателя – 90 на сто от основната месечна заплата на министър. Началниците на кабинетите на министрите ще получават до 80 на сто от основната месечна заплата на министър.

Необходимите средства за изпълнение на постановлението ще се осигуряват в рамките на утвърдените средства за разходи за персонал по съответните бюджети на ведомствата, уточняват още от МС.

В момента основната месечна заплата на министър-председателя е с 55% по-висока от заплатата на един депутат. Тя пък се изчислява на база 3 средни работни заплати за страната. По-конкретно, според данните на НСИ за средната работна заплата за страната, в момента Бойко Борисов би трябвало да получава не по-малко от 5 хил. лв.

Според разпоредбите в постановлението министрите получават с 30% повече от депутатите или не по-малко от 3800 лв.

С новите промени един заместник-министър ще получава не по-малко от 3200 лв., което е двойно повече от досегашния таван от 1661 лв.

За началниците на кабинетите също имаше таван – 1860 лв., но сега те ще взимат около 3420 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
gabarduk
преди 6 години
то да бяха само пенсионерите. А майките? А уж ще борим демографската криза. "За началниците на кабинетите също имаше таван 1860 лв., но сега те ще взимат около 3420 лв." БРАВО а за майките от 340 на 380 при 510лв минимална заплата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Ти си си кре тен, простено ти е, ама в инвесторски сайт на тази ментална еръпция - само плюсчета - това е вече загадка... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
Браво! А пенсионерите например да го духат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още