IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велев: Вдигането на заплатите не е алтернатива на трудовата миграция

Ако някой има проблем да плати минимална работна заплата, значи мястото му не е в бизнеса, заявиха от синдикатите

10:03 | 19.10.17 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вдигането на заплатите не е алтернатива на трудовата миграция. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, коментирайки думите на премиера Бойко Борисов, който преди дни призова работодателите да повишат заплатите, за да не емигрират българите.

По последни данни нарастването на разходите за труд на работодателите е 11%, а икономическият растеж е 4%, защити позицията си Велев по Нова телевизия.

Той даде и пример с Полша, където въпреки увеличението на заплатите има 2 млн. емигрирали поляци, но държавата е "внесла" също толкова украинци.

По думите на Велев България е с относително високи доходи и сме привлекателни за молдовци, украинци. Той посочи, че в Германия 17% от работещите са чужденци от третия свят, а в България процентът е под 1 на сто.

По темата за повишението на минималните доходи Велев каза, че вдигането на минималния осигурителен праг е вредна и безполезна политика. Така работниците няма да бъдат осигурявани на пълната си заплата и ще получават една част от нея в плик. 

Вчера Асоциацията на организациите на българските работодатели поиска оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Причината е административното увеличение на минималния осигурителен доход с 3,9% и повишението на минималната работна заплата на 510 лв. през 2018 г.

От своя страна синдикатите защитиха повишението на минималните доходи.

Ръстът на минималните осигурителни доходи е символичен, тъй като вече две години те не се увеличават заради бойкота на работодателите. Никъде в Европа няма толкова висок сив сектор, което е и причината да има тези минимални осигурителни доходи”, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Тя обясни, че огромна част от бизнеса работи в сенчестата част на икономиката и това е причината социалният министър да предлага повишение на праговете с 3,9%, което е много нисък ръст, допълни тя.

Григорова припомни и че Европейската комисия ни е предупредила, че ни чака икономически шок заради по-големия ръст на заплатите, отколкото на икономическия растеж.

Тя отбеляза, че е важно от каква основа тръгва увеличението на заплатите. "Ние имаме да догонваме. Ако някой има проблем да плати минимална работна заплата, значи мястото му не е в бизнеса", посочи Григорова. 

От своя страна Велев каза, че разходите на работодателите за служителите са се увеличили с 11%. „Ние увеличаваме заплатите три пъти по-бързо, отколкото расте икономиката. Откакто сме в ЕС, заплатите са нараснали три пъти”, заяви представителят на работодателите. 

По думите му в България практически няма безработица. Безработни са хора или без никаква квалификация, или които не искат да се преместят в съседния град, където има работа за тях. Тези, които са безработни, или не искат, или не могат да работят, каза Велев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
не рзбра щото не си много умен :) .. ти доста неща не разбираш по принцип, но образованието не е безплатно, учи повече, както съм правил аз .... а критерия на наемане в твоята "фирма" сигурно е такъв какъвто си го описал, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Само не разбрах, по какъв точно критерий Доба ти се пада "колега"... ? :lol: Че наемаш хора да ти измият 15-годишната *** на автомивката ли? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Обръщам се за съвет към онази част от четящите и пишещите тук, поне малко ангажирани с някакъв бизнес - какво да отговоря на това креатуре (creature), дето се е изфлякало и то, да ме учи и съди? Дали да му напомня и на него, че сме от различни светове - аз не се явявам на интервюта за работа като него - пет пъти за три години, или да му кажа нещо в прав текст и да ми изтрият поста? :lol:Не се стеснявайте - ще приема всеки конструктивен съвет.... :lol: И некой да му обясни разликата между суровини и материали - не, че за него е важно, но има разлика... :) И защо купуваме вносни материали и даже суровини, щото явно нещо е пропуснало в последните 25 години.... :lol:Иначе сме свободна страна - всеки може да лапне микрофона... или поне в инвесторския сайт... докато чака да му ударят звънеца за край на работното време.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 6 години
обичам когато пишман бизнесмена МазенГаз обяснява фундаментални истини ... добре си преписал че истината е в добавената стойност, ама да го беше и усмислил с тая куха глава, след като си купуваш сурвината от държава с поне 5 пъти по висок стандарт :):) финландския дървар по ниска ли заплата взима от руския или българския ?Ае обясни ми как те успяват да си наложат сурвината въпреки по високите заплати и тогава давай акъл кой да отваря кашонарница и кой не ! ... евала на колегата Доба че може да издържи на глупостите ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 6 години
Mavi GozaДобре си го формулирал че трябва производство и добавена стойност.Освен финландска хартия има хамериканска кола/пепси, швейцарски шоколади(фирми безброй), чужди вериги маркети, бензиностанции, хотели и т.н, и т.н.Но в глобалния световен пазар освен пазар на стоки и услуги има и пазар на труда. Когато хората в БГ имат условия(не само заплати, тук вкл и отношението и др) те ще остават да работят и ще се върнат в Родината си. Докато се чувстват пренебрегнати и отхвърлени - през летището или през Калотина. Сега има и Дунав мост 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
еми тъппото българско племе при Тато нали искаше се Corecom и внос еми ей им са всичко е САМО от Corecom и внос ..... после бачкане немало, работа немало, ама ниски заплати били ..... :)) те заплатите са коректни ама за български стоки .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Btw, доста икономики, и то западни, от години се опитват да се справят точно с проблема "високи заплати".... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Илядо пъти съм писал, че импортната икономика води до обедняване - с всичко, което купуваме, плащаме и високите заплати на онези, които са го произвели. С всеки лист финладска хартия или картон, които влагам, плащам и заплатите на богатите финландци, които са я произвели и късам от заплатите на моите бачкери, защото една кутия не може да струва повече от "х" стотинки на моментния пазар! Същото се отнася и за строителството, и за всяко производство или услуга - кучето е заповено в добавената стойност, която остава в страната - от нея идва националният доход, от който зависят и заплатите. Ако обаче напр. увеличиш двойно заплатите в туризма, а с това и цените на услугите там, дали ще напълниш хотелите? Щото Пазарът казва за колко можеш да продаваш точно Ти.... Не е чак толкова просто - Бойко рекъл: вдигайте заплатите! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 6 години
Mavi Goza,Благодаря за предложението.Не са в моята сфера картоните, но знае ли човек.10% данък е добре. Пали свещи да не го вдигат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Еми отвори една фабрика за опаковъчен картон, давай ми го на половина на финландци, турци и словенци и разликата ще я дам за заплати - обещавам! Или пусни една ФВЕЦ и ми давай тока по 10 стинки - тоже красиво получаеться... :lol: Иначе данъците са ОК - мен 10% идеално ме устройват... Нямам претенции към държавата в момента... ;) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още