IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Роснефт: Петролната сделка не е намалила високите глобални резерви

Според Игор Сечин неочакван ръст на производството на шистов петрол от САЩ може да дестабилизира пазара през 2018 г.

17:19 | 19.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалната сделка за ограничаване на добива на петрол не е довела до пробив при високите нива на резервите, а неочакван ръст на производството на шистов петрол от САЩ може да дестабилизира пазара през 2018 г., каза ръководителят на Роснефт Игор Сечин.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други водещи глобални производители, водени от Русия, се договориха да намалят общия си добив с 1,8 млн. барела на ден, за да премахнат излишните резерви и да подкрепят цените, припомня Ройтерс.

„Анализът показва, че обявената цел за стабилизиране на резервите не е изцяло изпълнена и е твърде рано да се говори за повратен момент на глобалните пазари“, каза Сечин на форум на индустрията във Верона днес.

Сечин, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, е известен със скептицизма си около способността на ОПЕК да регулира световния пазар на петрол.

Глобалният пакт цели да намали нивата на резервите във водещите индустриални страни до петгодишното им средно ниво.

Според ОПЕК резервите през септември са с около 160 млн. барела над средното ниво, което все пак е по-малко от 340-те млн. барела през януари.

Сечин заяви, че ребалансирането на предлагането и търсенето е „крехко“, тъй като производството на шистов петрол в САЩ следващата година може значително да се увеличи, ако цените на петрола останат относително стабилни.

„Ето защо смятам, че не трябва да очакваме скок на цените на петрола в близко бъдеще“, каза той.

Според него глобалните усилия за стабилизиране на петролния пазар се усложняват от липсата на достоверна информация за резервите и за баланса между търсенето и предлагането.

„Ключовата задача е да създадем унифицирана система за измерване на резервите и премахване на свръхзасищането“, каза Сечин.

Той заяви още, че очакваното първично публично предлагане на Saudi Aramco може да бъде „напълно развито международно вписване“ поради правни рискове, но не изпадна в детайли.

Една от възможностите включва продажба на част от акциите веднага на т.нар. ключови инвеститори, например Китай, и след това продажба на акции на местната борса и на международен пазар, който все още не е ясно дали ще бъде Ню Йорк, Лондон или Хонконг.

Сценариите за частното пласиране на акции при местно вписване, които се обсъждат днес, за съжаление няма да постигнат целите, които организаторите си поставиха първоначално“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Другарю Сечин, аз пък съм на мнение че шистовите компании стабилизират пазара. Това че на вас не ви изнася е съвсем друга история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още