IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на жилищата в София се забавя

Пазарът в столицата се балансира на равновесна цена окоро 1 000 евро/кв.м, отчитат брокери

22:34 | 19.10.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Темпът на нарастване на цените на жилищата в София се забавя през третото тримесечие и пазарът в столицата се балансира на равновесна цена окоро 1 000 евро/кв.м, отчитат в свой анализ от Bulgarian Properties. Тенденцията се обяснява с повишеното предлагане на ново строителство в резултат на нарасналото търсене.

Данните на агенцията сочат, че за третото тримесечие на годината средната цена на жилищата в София остава без изменение спрямо второто тримесечие на ниво от 1 060 евро/кв. м. Годишното увеличение на цените спрямо третото тримесечие на 2016 г. е 14%, а средната покупна цена на жилищата в София е 93 хил. евро.

Темпът на ръст на цените в столицата се ускори през пролетта на 2016 г. и в продължение на една година поскъпването се движеше между 15 и 18%. През последните месеци растежът на цените се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 18 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
За към 9 години след Станишев сме намалели с поне 400 000 души. Раждаемостта за периода падна от 80 на 60 хиляди деца. Преселването на хора към Сф се изчерпва като двигател
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 31 rate down comment 3
ratten
преди 6 години
Да им е честито на собствениците! ------------***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 43 rate down comment 3
V.At.
преди 6 години
Не съм компетентен по "инвестирането в имоти". Факт е, че в сградата, където живея /"престижен" квартал/, от 12 апартамента се ползват 4 и то последните 10 години /средна реална квадратура 95 кв. тухла, ново строителство/. В сградата, където беше апартамента на родителите ми, от 9 апартамента също се ползват 4, но в 2 от тях живеят самотни старци над 90.Изобщо да не коментирам центъра с празните апартаменти.От къде ще дойдат новите наематели или собственици? Вероятно от очакваната емигрантска вълна - сирийци, афганистанци ...Да им е честито на собствениците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 8
melon
преди 6 години
Факт е, че цените се вдигат. Нагоре-надолу, но според мен цените ще надминат върховете от 2007-2008г. Обосновката с доходите и лихвите е правилна, но основното в бг е, че хората финансират покупките на нов имот с продажба на по-високи цени на друг/земя, жилище в друг град, парцел/. Така остава известна сума за доплащане с кредит или пък напълно се покрива покупката на новия. В най-неизгодна позиция са хора, които се хващат на хорото без да имат парите и разчитат на големи кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 12
Hris0 Hrist0v
преди 6 години
Сметките ти за кредита не са много точни. Ако не е на кредит покупката, тогава трябва да спестяваш нали? Ще ти трябват едно 15-20 години, за да спестиш сегашните цени. След 15-20 години цената на жилището ще е най-вероятно нараснала. А за това време нали трябва да живееш някъде. Сметни колко ще ти излезе като разход немите за тези години. При кредита дефакто плащаш наем под формата на лихва на банката с опцията като си върнеш цялата главница да придобиеш имота. Така че ако се използва по правилен начин кредита може да ти е от полза и да ти спести повече разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 38 rate down comment 5
pinoccio
преди 6 години
Батко, не знам дали е нелепо, но на зелено няма нищо в София - при това на цени от 1400Е до 2600Е на кв.м. Това е търсенето. Ако няма такива плащачи, щеше друго да е. Хората имат пари, явно не е до заплати. Съвсем други пари циркулират в София - откъде, може само да се гадае. Едни от тях са обществените поръчки, например. И от двете страни на барикадата - и администрация, и фирми, смучат здраво. В администрацията заплатите не стигат да си смениш звънеца на вратата, но от директор нагоре лапат и со гъзо, както казват сърбите. Скъпите апартаменти от ново строителство повличат и цените на панелките. Не може порутеняк в Люлин, Дружба, Надежда, Младост да струват 1000Е на кв.м. Ако проявим въображение и свалим лицевите панели на тези блокове и сложим рабица, тези сгради ще заприличат на пилчарници и зайчарници. Но хората търсят, не искат да стоят в провинцията и така имотите там падат, а в София се вдигат. Този процес е с положителна обратна връзка и ножицата в цените се отваря до безкрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 2
mrynmryn
преди 6 години
Прав си, че двата града са различни Българии, но е нелепо със сегашните заплати, били те и в София, да даваш над 200к за апартамент, който реално е построен за може би 30к. И стига с тия тъпотии - търсенето било голямо, а колко са реално реализираните сделки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 6
sdar
преди 6 години
Абе къде сравняваш Варна със столицата? То не е само да го купиш имота за да живееш в него, но и работа/бизнес си трябва да имаш някъде пак там, иначе за какво ти е имота?А у нас столицата си е столица, там винаги се гледа да е наред всичко за да не се излагаме пред света. Така беше и при комунизма, и сега е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 2
mrynmryn
преди 6 години
Да им имам баланса, за 70 квадрата, трябва да извадят 70к евро ~ 136к лева + допълнителните разходи, а това като е на кредит отиде 200к+ лева за жилище. Като се има предвид размера на заплатите, 30 години трябва да го плащаш това нещо... Наскоро гледах за къщи във Варна - 700-900лв/кв.м за строежа, 100 квадрата са ти 90к лева + цената на имота. Няма да си в централен квартал, но то и в София няма да си в такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 1
Malizia
преди 6 години
Е, следва брокерите да го "форсират" отново... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още