IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Трябва да осмислим кой е противникът ни

България ще стане южният фланг на НАТО, ако отношенията с Турция се влошат, отбеляза премиерът

21:36 | 19.10.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трябва да бъде осмислено кой е противникът, коментира премиерът Бойко Борисов в Брюксел, предава БТА. Европейската отбрана е една от темите на лидерите на ЕС по време на редовното им заседание.

Ако днес приемем решение, че Турция е наш основен противник и прекратяваме разговорите с нея, България става южен фланг на НАТО, допълни премиерът. За него това би сринало цялата отбранителна концепция и на България, и на ЕС.

По неговите думи анти-Турция е теза, която печели избори, но Турция е най-големият съсед на ЕС, а и на България и призова споразумението с Турция за мигрантите да не се променя.

По повод модернизирането на българската армия премиерът призова да бъдат определени приоритетите, да се направи преценка кой е противникът и "как ще го атакуваме".

"Ако ще купуваме, да е европейска техника или поне да направим заводи в България, да възстановим старите индустриални сътрудничества, парите поне да създават работни места в България", каза Борисов.

"Ако отиваме на война, трябва да сменим всичко - спираме строителство, саниране, магистрали, жп линии, да въведем отново казармата", смята премиерът и уточни, че през последните годиние модернизирана част от военната авиация и са закупени  "Спартан","Кугър" и  "Пантер" "за стотици милиони евро".

Той припони, че Гърция е поискала да купи военна техника от САЩ на стойност 2,5 млрд. долара. Това стана по време на визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас във Вашингтон през седмицата.

Пред журналисти в Брюксел Бойко Борисов каза, че не очаква съгласие по въпроса за Brexit на този Европейски съвет.  "Консенсус няма да има", коментира той и допълни, че разводът винаги е проблем за децата и никога не носи щастие, особено когато става дума за пари, а в случая за това става въпрос.

По-рано днес премиерът разговаря с Тереза Мей за българските граждани, които живеят във Великобритания. 

Той съобщи още, че испанският премиер Мариано Рахой е запознал своите колеги с въпроса за Каталуния. "Нашата позиция е да се спазва Конституцията", уточни Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 35 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Btw, Винету не беше изригвал скоро толкова глупости наведнъж! България - южен фланг на НАТО...? А Гърция западен ли се пада? Турция - най-големият съсед на ЕС? Не беше ли Русия, а и единственият официално признат от алианса враг и заплаха? Тоя се кани да воюва май срещу половината свят, в това число и със съюзник в НАТО...?!!!! *** работа...!!! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 35 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Той човекът говори от името на нормалните българи. Вие турците си имате друго верую... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 39 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
С какво сме щели да се бием, че нещо не ми стана ясно? Нали сега армията ни е в период на преход и реформи, там се правят съкръщения и икономии за да се оптимизират разходите, но реално армия отдавна нямаме. Сега да не би да искаме да ни дадат техника даром, защото ние не можем да си купим, май за това иде реч.Да, ама ние не сме Турция, защото сме малки и непредсказуеми. Никой не подкрепя такива като нас, които сутрин едно говорят, а вечерта друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 6 години
Можеш да говориш само от в първо лице единствено числи. Не е нормално да обобщаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 51 rate down comment 1
jikev
преди 6 години
""Бойко Борисов: Трябва да осмислим кой е противникът ни""Tи си тоя Бойко!С некадърното ти управление не ни трябва враг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 45 rate down comment 5
Lucifer
преди 6 години
На голия ни г*з студена лимонада! Пари нема...действайте...с кого ще се бием???...някой може ли да ми каже турците или руснаците ще уплашим с новите играчки на Радев???...та ние и без бой сме убити, колко по-вече???...айде няма нужда...кой иска да ни бие...добре дошъл....ние сме с изути *** отдавна...голям зор да ни разоръжат от ракети и армия, както и кльона по границата от Видин до Петрич после до Малко Търново а сега строим огради щото били по-демократични и да се въоръжаване на ново щото им трябвало на някои пушечно месо....все балами да бяхме...28 г театър омръзна на всички....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 46 rate down comment 1
ivanrog
преди 6 години
Тоя пак се опитва да минава с "разделяй и владей"! Пак обяснява, че ако ще даваме пари за въоръжение, ще трябва да спираме другите неща от които крадат, ами не, не е така, просто трябва да си има приоритети, но трябва да няма недофинансиране на останалите сектори! И ако не знаеш как да го направиш, амииии, ти си знаеш, вече два пъти оставката я дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 1
Minka
преди 6 години
Туй "шубето" е голям страх! Не е като другите неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още