IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на ДОО за 2018 г. - опит за вдигане на доходите и спиране на течовете

Предвижда се увеличение на пенсии, минимални доходи, майчински и детски добавки, както и затягане на достъпа до болнични и обезщетения за безработица

10:22 | 20.10.17 г. 9
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ръст на пенсиите, на минималните осигурителни доходи, на майчинските, детските добавки и социалните помощи залага проектът за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 година. В същото време се предлагат мерки, които ще затруднят достъпа до болнични и до обезщетения за безработица с цел намаляване на злоупотребите и източването на социалната система. Това стана ясно от анализа на предложенията по проекта, направен от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков по БНТ.

Проектът на ДОО ще бъде обсъден в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт в понеделник.

Ръстът на пенсиите

В проекта на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 година е предвидено осъвременяване на всички пенсии с 3,8% от 1 юли догодина на база швейцарското правило, каза министърът. С този процент е предвидено да нараства и минималната пенсия за осигурителен стаж, тоест ръстът на пенсиите за догодина е значително по-висок от този за тази, който беше 2,4% за всички пенсии. За тази политика ще са необходими над 500 млн. лева повече, които да покрият по-високите разходи от изплащането на по-високите минимални размери на пенсиите и разходите от осъвременяването от 1 юли, коментира социалният министър. 

Ръстът на минималния осигурителен доход

По закон минималните осигурителни доходи (МОД) трябва да бъдат договорени между социалните партньори, а когато това не се случи, министърът трябва да вземе решение, обясни Бисер Петков ситуацията около искането на бизнеса за отпадане на минималните прагове. По думите му предложеният ръст на минималния осигурителен доход (МОД) от 3,9% е съобразен с очаквания ръст на икономиката за следващата година.

Това е балансирано решение, което ще повиши замразените МОД за по-високодоходните професии, смята министърът. Той потвърди готовност да разговаря с бизнеса за отпадане на МОД, но в нормални условия, а не на бойкот и натиск.

Увеличение на майчинските

В проекта за бюджет на ДОО е заложено увеличение на обезщетението за отглеждане на дете през втората година от 340 лева на 380 лева, каза Петков. И поясни, че мотивът за това е замразяването на това плащане през последните години, както и стимулирането на майките да се върнат на пазара на труда. Ръстът е близък до този на минималната работна заплата, но не бива да стимулираме майките с прекалено завишаване на това плащане, смята министърът на труда. Той припомни негативните ефекти – деквалификация, излизане от пазара на труда и трудно връщане.

Промените при обезщетението за безработица

Таванът при обезщетението за безработица продължава да е 60% от максималния осигурителен доход, поясни министърът. И уточни, че промяната е в увеличение на осигурителния период – 12 от 18 месеца, а не 9 от 12, както беше досега. Другата промяна е по отношение на продължителността на плащането, като се взема под внимание осигурителният стаж след 2001 година, като максималният период на обезщетение могат да получават лица с 15 и повече години осигурителен стаж след тази година.

Не става дума за намаляване на размера на обезщетението, а за въвеждане на максимален дневен размер от около 70 лева на ден, подчерта Петков. Целта е да се предотвратят порочни практики на хора, които са полагали труд в чужбина, връщат се в България и се регистрират за кратък период на бюрото по труда и получават обезщетения. Това е още един инструмент, чрез който държавата стимулира хората да се връщат на работа, каза министърът.

Промяната за болничните

И този разход на държавното осигуряване в последните години нарасна много – над 500 млн. лева се плащат от бюджета на ДОО всяка година за парични обезщетения за временна нетрудоспособност, а за всички е ясно, че има много злоупотребиТака Бисер Петков обясни защо се предлага работодателите да плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни болничен, а не 70%, както е в момента. 

Обсъждат се различни подходи, не е сигурно, че окончателно ще бъде прието. Целта е да се ограничат злоупотребите, каза министърът.

Нов подход при социалното подпомагане

За Бюджет 2018 година Министерството на труда и социалната политика предлага един нов подход за по-ефективно използване на средствата за подпомагане на семействата. Целта е повече семейства да получат финансова подкрепа от държавата, посочи още социалният министър.

Предлага се диференциране на размера на помощта спрямо размера на дохода на семействата. В момента право на семейни помощи за деца имат семейства с доход на едно лице от семейството до 400 лева. Сега се предлага да се увеличи този доходен критерий на 450 лева, за да не се допусне отпадане на ползватели на тази помощ поради това, че техните доходи се увеличават поради очаквания ръст на минималната работна заплата.

По отношение на детските надбавки се предлага разширяване на обхвата, като се включи доходът на член на семейството с доход между 400-500 лева. Целта е да бъдат включени 20 хиляди семейства допълнително, които са с доходи близки до средните за страната. По отношение на тези, които ще влязат в доходния критерий до 400 лева, ще има увеличение на размера на помощта и ще получават пълния размер.

За първи път от 2009 година насам се предлага повишавана на размера на гарантирания минимален доход – от 65 лева на 75 лева – той е ключова величина в социалната система и не е повишаван – с него е свързано получаването на много социални плащания, обясни министърът. Като следствие ще се повишат добавките на хората с увреждания, на целевите помощи, на еднократни помощи и други.

Бисер Петков коментира и предлаганата промяна във формулата на швейцарското правило. По думите му това е принципна промяна, а честата промяна на правилата не е нещо добро. Тъй като средният осигурителен доход расте по-бързо, а инфлацията е много ниска, се предлага тежестта да падне на средния доход. Това е доста щедра формула за осъвременяване на пенсиите и би струвала по разчети на вносителите 270 млн. лева допълнително за пенсии, което би натоварило значително разходите на ДОО.

Има устойчива тенденция на повишаване на доходите през последните две години, очакваме тя да продължи и догодина, каза Бисер Петков, допълвайки, че този ръст се дължи на увеличението на заплатите в частния и в държавния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Като отиде лице х до болницата или да иска социална помощ да се проверява дали има платени данъци за каквото и да е. Ако няма то за държавата лице х не съществува и няма право на нищо. Я НАП да отидат в ромските махали и да попитат от къде са Q7, GL, ML, SLR, S-Class и други скъпи возила? От къде са парите за къщи с мраморни лъвчета на оградите и ако лицата живеещи в тях нямат деклариран доход или приходи от дейност всичко да се изземва в полза на държавата + да влизат в трудов лагер да изработят всички социални помощи получени до момента в които са се водили безработни! Първо държавата да си свърши работата тогава да иска повече! С дигане на данъци и осигуровки системата няма да се стабилизира! И ако ще и 10% да е болничния пак няма да има полза ако цялата система е кофа без дъно! Ако в нея наливат 1 мил. , а я ползват 5 мил. пари няма да има никога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Добре пак вдигане на вноски и данъци, но защо никой не говори за това, че всички които в момента се осигуряват, а са след набор 1977 няма да имат пенсия или дори и да се осигурявали на максимума ще получават минимална пенсия? Защо не се внася промяна с която да се позволи да спреш да се осигуряваш и от рано да си знаеш, че може да разчиташ само на себе си? Или поне за възможност първия стълб да може да го прехвърлиш от НОИ към частен фонд? Аз лично не искам да плащам пенсиите на бездарни държавни служители които нестига, че са некадърни (и когато допускат грешки за разлика от всички други не носят персонална отговорност, а некадърността им се плаща от държавата (нашите данъци), не плащат осигуровки и накрая са първи кипри за пенсии) и за перманентно безработни (но перманентно бременни или болни) прослойки от обществото. Искате парите да стигат, еми много просто - за достъп до пенсионна, социална или здравна система да си плащал данъци. Проста връзка между сървърите на НАП,НОИ, болници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Вече се бях затъжил за теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Сега е с грешна парична система. При допусканата държавна грешка е невъзможна сполучлива пенсионна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
ert
преди 6 години
Егати и универсалния български начин за спиране на течове. Спираш водата в тръбата и няма течове. Обаче ВиК-то си остава на хранилката.Че и нашите управляващи воглове с Горанов и те така, намляш налягането по тръбата и си решил проблема. А на другия край на тръбата да се оправят кой както може. Нещо като масов геноцид един вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Реално работещите и плащащите да го ду*ат още повече. Те не че вече не са свикнали, но от година на година в БГ-то става все по-гадно човек да работи и да плаща за неща които знае че никога няма да получи. Абе щото имало нарушения, дайте както винаги да го отнесат спзващите закона. Абе щото имало нарушения, не ви се полага нормално диференцирано ДДС за храни и лекарства. Абе щото имало нарушения недейте да се разболявате, щото няма да ви плащаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Реално спиране на течовете има само когато правителството се отказва да ги толерира срещу % от тях плащан на управляващата партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
ivanrog
преди 6 години
Ограничаването на достъпа до услуги най-вероятно ще е контрапродуктивен, хората и сега се чудят защо се осигуряват, а когато още им намалиш възможността за достъп до "услугите", за които се осигуряват, напълно ще спрат да вярват на системата. Както са я подкарали, май е по-добре да се върнат държавни пенсии, социални помощи и здравни услуги, които да се финансират изцяло от държавата, но само в определени размери - пенсия и социални до границата на бедност и само животозастрашаващи заболявания, всичко останало на допълнително доброволно и кой както се оправи. Ясно, че е далеч от социалната държава, но май ще е по-добре от сегашната имитация на такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
А-ха, реално свиване на социалните разходи ... геноцидът на територията продължава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още