IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталунски сепаратисти: Рахой не знае с какво ще се сблъска

Кабинетът се събра в Мадрид, за да реши какви мерки да предприеме за засилване на контрола над Каталуния

15:31 | 21.10.17 г. 1
<p>
	Мариано Рахой. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мариано Рахой. Снимка: Архив Ройтерс

Каталунските сепаратисти твърдят, че испанският премиер Мариано Рахой не знае с какво ще се сблъска, докато се опитва да потуши кампанията им за независимост, пише Bloomberg.

Докато правителството в Мадрид се подготвя да използва най-мощните си законови оръжия, трима членове на движението в Барслона посочват, че Рахой не е подготвен да постигне целите си и поема риск на една много на враждебна територия.

След като крал Фелипе VI коментира, че Испания ще застане твърдо против каталунската кампания за отделяне, от движението посочиха, че разполагат с достатъчно подкрепа в регионалните държавни служби и полицията, за да осуетят плана на правителството.

Кабинетът на Рахой се събра днес в Мадрид и обсъжда конкретни мерки за повторно засилване на контрола върху региона - процес, заложен в испанската конституция, който никога не е бил тестван.

Сред топ приоритетите е привличането на каталунската полиция и решаването на това какво да се прави с президента на Каталуния Карлес Пучдемон. Планът все още се нуждае от одобрението на Сената, така че може да изминат още две седмици преди Испания да може да действа.

Рахой ще направи изявление след срещата на кабинета, коментира говорител на властите.

Местният вестник El Pais писа днес, че Рахой ще отстрани Пучдемон и неговите подчинени от постовете им. Испания ще свика регионални избори в Каталуния на 28 януари, пише новинарският уебсайт El Independiente, цитирайки представител на властите, който твърди, че Рахой е информирал партията за датата.

“Това е минно поле за Рахой”, коментира Антонио Баросо, анализатор в Teneo Intelligence в Лондон - компания, която съветва за политически рискове. По думите му има опасност част от регионалните държавни служители да не са съгласни да сътрудничат на властта.

Тримата представители на властите в Каталуния - един от парламента, един от регионалната изпълнителна власт и един от организациите на местните кампании, са пожелали анонимност заради правните заплахи срещу движението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Финанси виж още