IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТК - история и развитие

Дружеството обслужва 90% от международния трафик на страната и е водещо и в интернет пазара с дял от над 60% при предоставяне на интернет достъпи

13:36 | 17.02.05 г.
Автор - снимка
Създател
БТК - история и развитие
Българска телекомуникационна компания (БТК) е учредена като акционерно дружество при разделянето на "Български пощи и далекосъобщения" ЕООД на "Български пощи" ЕООД и "Българска телекомуникационна компания" ЕАД с постановление на Министерския съвет в края на 1992 г.

БТК има национално мрежово покритие и е с монополно положение на пазара при повечето от предоставяните услуги. Компанията получи третия GSM лиценз и в момента изгражда мобилната мрежа, която официално трябва да бъде пусната тази пролет.

Дружеството обслужва 90% от международния трафик на страната и е водещо и в интернет пазара с дял от над 60% при предоставяне на интернет достъпи.

БТК е съдружник в следните смесени търговски дружества с чуждестранно участие: "Радио-телекомуникационна компания" ООД с 39%, в БУЛФОН АД 30% и 8.6% от "Рила софтуер" АД.

Дълго и трудно протече приватизацията на БТК. Преговорите за продажбата на телекома стартираха към средата на 1999 г., като единственият купувач, с когото се преговаряше бе консорциум между холандската телекомуникационна компания KPN и гръцката ОТЕ.

На 9 юни 1999 г. бе подписан протокол по сделката за продажба на 51% от акциите на Българската телекомуникационна компания - ЕАД в пакет с лиценз за втори национален GSM оператор. Цената по сделката бе 710 милиона щатски долара, от които 510 милиона се заплащат в брой, а останалите 200 милиона трябваше да бъдат инвестирани през следващите три години.

Сделката обаче не бе финализирана, тъй като в процеса на преговорите купувачите поискаха промени. Те се оказаха неприемливи според правителството - като промяна в националното ни законодателство, която щеше да осигури на компанията монопол върху международните телефонни линии.

На 10 юни 2002 г. изтече крайният срок за подаване на индикативни оферти за 65% от капитала на компанията. Документи подават три кандидата - "Вива венчърс", която е собственост на "Адвент", консорциумът "Коч холдинг - Тюрктелеком" и AIG - CET Capital Management.

На 24 септември същата година окончателни предложения подават само първите двама кандидати. За 65% от капитала на телекома "Вива венчърс" предлага 200 млн. евро и инвестиции от 450 млн. евро, а турският консорциум за същия пакет предлага само 15 млн. по-малко.

АП започна преговори с избрания за купувач на телекома "Вива венчърс". Последват няколко жалби срещу решението за избор на купувач, които в крайна сметка се оказват несполучливи. През пролетта на 2003 г. Надзорният съвет на АП не одобрява сключване на договор с "Вива венчърс".

След нова поредица от дела на 20.02.2004 г. се подписва договор между АП и "Вива венчърс холдинг" за продажба на 65% от акциите на БТК. Реалното прехвърляне на собствеността се извършва на 11-и предния месец, след като ден преди това БТК получи лиценза за третия мобилен оператор.

На проведен търг бе предложен остатъчния държавен пакет от 34.68% срещу компенсаторни инструменти, като постигнатата средната цена за акция на БТК бе 218,64 лв. в компенсаторни инструменти. Така вече 99% от дружеството са в частни ръце.

Сред акционерите са три български пенсионни фонда (с общо 2 649 акции), шест български банки (общо 72 405 акции), две български застрахователни компании (312 акции), две инвестиционни дружества (с общо 1 934 акции), един български холдинг (с 312 акции) и 1 050 български физически лица с общо 145 829 акции.

Чуждестранни небанкови компании имат 7 342 228 акции, като тук влиза и основният собственик - Вива Венчърс, който придоби 65% след приватизационна сделка през юни 2004 г.

Общо 25 чужди небанкови компании притежават акции в БТК. Други 89 077 акции са собственост на три банки. 34 чуждестранни физически лица са акционерите на БТК с общо 30 698 акции.

Barclays Bank (Suisse) S.A. има 10,08% от капитала на БТК към 1 февруари 2004 г.

Цифри и факти от аукциона за БТК

Минимална цена на аукциона – 212 лв.
Максимлна цена на аукциона – 502 лв.
Изтъргуван обем акции – 2 854 282
Брой сделки – 1 301
Брой участвали поръчки – 2 195
ИП, сключили сделки на аукциона – 58
Изразходвани компенсаторни инструменти – 624 053 232 лв. номинал
Основен ИП купувач СИБанк - 2 102 355 акции
Втори - ИНГ Банк – 217 271 акции

До 297 лв. се покачи цената за акция на БТК при свободната търговия с акции след края на търга срещу компенсаторни инструменти. Веднага след приключване на търга беше регистрирана първата сделка с акции на БТК на борсата при цена 206 лв. за брой, но последва бързо поскъпване.

От проведения преди близо месец търг до днес цената на акциите на компанията се е повишила с близо 60.2%, като най-високата регистрирана цена в кратката история на търговията с книжата на телекома бе регистрирана на ниво от 375 лв.

Така капитализацията на родния телеком по цени от днес (330 лв. за акция) възлиза на около 2.72 млрд. лв., което прави компанията най-голяма по пазарна капитализация на нашия пазар.

Нетната печалба на БТК за 2004 г. намалява с 9,5% до 228,8 млн. лв. спрямо 2003 г., показа публикуваният от БФБ-София отчет на телекомуникационната компания. Разпределена на броя на акциите, печалбата възлиза на 27.7 лв. на брой, или коефициент цена/печалба 11.9.

Спадът на печалбата е въпреки ръста на нетните приходи от продажби с 0,95% до 1,035 млрд. лв. за 2004 г., спрямо 1,026 млрд. лв. за 2003 г.

На 10 февруари БТК обяви, че е придобит дела на държавното дружество Радиоелектронни системи от 12% в РТК Мобиком, с което компанията стана 100% собственик на дружеството. На 2 февруари телекомът оповести официално, че е купил дела на Cable and Wireless от 49% в Мобиком, също без да уточнява финансовите параметри на сделката.

Българската телекомуникационна компания започна изграждането на нова национална мрежа от публични телефонни апарати, като те ще бъдат почистени и модернизирани, така че да предлагат по-голямо удобство и конфиденциалност на клиентите.

Според планове на компанията ще бъде увеличен и броят на комбинираните телефони – тези, които работят и с карти, и с монети, като новите улични телефони ще работят само с монети - от 10 ст., 20 ст., 50 ст. и 1 лев. - и ще дават възможност за провеждане на градски, междуградски и международни разговори, както и разговори към мобилните мрежи.

В средносрочен аспект компанията ще трябва да работи в насока мощно навлизане и завземане на пазарен дял от досега съществуващите мобилни оператори, както и подобряване на предлаганите услуги и засилване на присъствието си в интернет-сегмента.

Известна заплаха се усеща и след отпадането на монопола на БТК върху фиксираните услуги и мощното навлизане на някои конкуренти в отрасъла.

Национална лицензия за предоставяне на фиксирана телефония получи дружеството КейбълТел, което ще му позволи в 20-те града, където има изградена кабелна мрежа, да предложи реална алтернатива на БТК в сферата на фиксираните телефонни услуги. Услугата вече се предлага на абонати в София Бургас и Русе.

Теодор Минчев

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още