IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестор.БГ придоби „РАБОТА БГ“ ЕООД

Дружеството и неговият сайт за обяви за работа www.rabota.bg стават собственост на Инвестор.БГ срещу 21 665 евро

13:04 | 21.07.06 г.
Инвестор.БГ придоби „РАБОТА БГ“ ЕООД
Днес, 21 юли, интернет компания Инвестор.БГ АД финализира сделката по закупуване на 100% от капитала на „РАБОТА БГ“ ЕООД, притежаващ сайта за обяви за работа Rabota.bg (www.rabota.bg). Интернет компанията придобива и правата върху домейна „rabota.bg“, софтуера, с който е изграден сайтът, базата данни с цялата налична информация, както и правото на собственост върху домейна „rabotabg.com“.

На 14 юли Инвестор.БГ спечели наддаването в конкурса за продажба на „РАБОТА БГ“ ЕООД с оферта на стойност 21 665 евро. Другите двама участници в конкурса, проведен пред нотариус, предложиха съответно 20 000 евро и 12 000 лв. В конкурсната документация бе упоменато, че продавачът се задължава да подпише договор за продажба с този, който е дал най-висока цена. При положение обаче, че предложената цена е под 15 000 евро, не бе задължително да се стигне до сделка.

„Решихме да участваме в конкурса, тъй като след задълбочен анализ установихме, че сайтът има няколко доста сериозни предимства: добра организация и посещаемост, изключително висок за България Гугъл Рейтинг (6), потенциал сайтът да стане водещ в сектора след промяна в дизайна“, коментира Любомир Леков, изпълнителен директор на Инвестор.БГ АД. „Още при първоначалните обсъждания за покупка на Работа БГ ЕООД Бордът на директорите на компанията очакваше, че цената ще достигне 20 000 евро, затова решихме да предложим малко повече“, уточни Леков.

„Смятам, че сайтът rabota.bg попада в добри ръце, Инвестор.БГ е сериозна компания, която създава голяма част от новите сайтове в българското интернет пространство. Компанията има сериозни намерения за развитие за в бъдеще, а сайтът rabota.bg определено би помогнал за това развитие“, коментира Венелин Манчев, управител на rabota.bg.

Венелин Манчев създава rabota.bg през октомври 2004 г. След няколко години работа като програмист за чуждестранни клиенти решава да направи проект и в България. Разполага с готово приложение за сайт за обяви работа, регистрира домейна rabota.bg и след създаването на сайта кани всички лицензирани борси и някои от по-големите работодатели да участват в сайта. В рамките на няколко месеца сайтът става доста активен и набира популярност. По думите на създателя му в момента той е се намира на четвърто място по посещаемост сред сайтовете за работа в България.

„Започнах с реклама чрез линкове в Start.bg. Впоследствие сайтът достигна доста добро ниво на посещаемост в българското интернет пространство. В един момент на пазара се появиха доста мощни фирми като Инвестор.БГ, като Уеб медиа груп, Неоген, които имат интерес от създаването на подобни сайтове както и финансовия потенциал да го направят, а аз няма как да се конкурирам с такива фирми и реших да пристъпя към продажба. За целта създадох дружеството Работа БГ ООД, прехвърлих там договора за домейна за собствеността на кода и други дейности, свързани с дейността на сайта, и обявих между потенциалните купувачи, които може би имат планове да създават подобни сайтове, че сайтът се продава. Всички оферти се подаваха през нотариус и се отвориха пред нотариус”, коментира Венелин Манчев.

Относно бъдещето развитие на rabota.bg Любомир Леков коментира: „В момента постоянно получаваме запитвания за публикуване на обяви за работа в нашите издания. От много време смятаме да включим сайт за обяви в портфолиото ни от сайтове, а чрез покупката на rabota.bg ще спестим технологичното време за създаване на сайта и попълването на базата данни. Смятаме в краткосрочен план да интегрираме rabota.bg в нашите издания, като залагаме на сериозна реклама и препратки от другите ни сайтове“.
 
Компанията Инвестор.БГ АД e oснована през 2000 г., а през 2004 г. групата осъществи първото в България първично публично предлагане на акции (IPO), привличайки 1 066 424 лв. В момента акциите на Инвестор.БГ АД се търгуват на БФБ-София с борсов код IBG, а акционерите й са над 350. В портфолиото на компанията влизат сайтовете Investor.bg, Dnes.bg, Tialoto.bg, Start.bg, Snimka.bg, Netkelner.bg, Aha.bg, Blog.bg и Gol.bg.

Свързани компании:

Инвестор.БГ АД(IBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още