IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ намали задължителните резерви от 12% на 10%

Мерките ще намалят цената на ресурса, който банките привличат чрез депозити от местни и чужди лица, както и ще осигурят ликвидност на банковата система

18:46 | 27.11.08 г.
БНБ намали задължителните резерви от 12% на 10%

Управителният съвет на БНБ прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба №21 за задължителните минимални резерви, които банките поддържат при централната банка. Промените включват:

1. Считано от 1.12.2008 г. се намаляват минималните задължителни резерви по всички привлечени средства на банките от 12% на 10%.
2. Считано от 1.01.2009 г. се намаляват минималните задължителни резерви върху привлечените от банките средства от чужбина от 10% на 5%.
3. Считано от 1.01.2009 г. не се начисляват минимални задължителни резерви върху привлечените средства от държавния и местните бюджети. 

Минималните задължителни резерви, които банките поддържат при БНБ, бяха увеличени от 8% на 12% с решение на УС на БНБ от 19.07.2007 г., което влезе в сила от 1.09.2007 г. Целта на увеличението тогава бе успокояването на темповете на растеж на банковия кредит до умерени нива.

Днешното решение на УС на БНБ за намаляването на задължителните банкови резерви се дължи на факта, че увеличението отпреди година в голяма степен е постигнало целта си, се казва в прессъобщение на БНБ.

Мерките ще намалят цената на ресурса, който банките привличат чрез депозити от местни и чужди лица, както и ще осигурят ликвидност на банковата система, чрез разблокиране на средствата депозирани като резервни в БНБ.

Може да насочим фискален ресурс към някои финансови институции, каза на 16 октомври премиерът Сергей Станишев. С приетите днес промени банките няма да заделят резерви върху този ресурс.

Решението също така ще намали с около 1/6 или 1 млрд. лв. резервите на управление Емисионно на БНБ, част от които са минималните задължителни резерви на БНБ.

Намаляване на резервите на БНБ може да се изтълкува негативно от рейтинговите агенции, които вече намалиха рейтинга на България, особено ако правителството изхарчи натрупите от началото на годината близо 4 млрд. лв. свръхрезерви, които също са част от резервите на управление Емисионно на БНБ.

Тенденцията на спад във фискалния резерв в БНБ вече се задълбочи през ноември. Предстои и най-силният по отношение на харченето месец,  декември, в който през 2007 г. фискалният резерв в БНБ е намалял с 2,07 млрд. лв., въпреки че миналата година нямаше световна финансова криза.

Държавният бюджет се попълва основно от данък добавена стойност и при очакваното намаляване на вносните стоки, поради затягането на кредитния пазар, вече съществуващото намаляване на чуждите инвестиции и евентуален спад на износа, приходите на държавата от ДДС вероятно ще намалеят поради намаления внос. Това от своя страна ще пречи на формирането на бюджетен излишък, който формира фискалния резерв.

В последните седмици много структуроопределящи предприятия спряха работа, а други уволниха служители. Става дума за компании като Кремиковци, Стомана Индъстри, Неохим, Агрополихим, Монбат, Чугунолеене и др.

Управляващите изработват напълно нова макрорамка на бюджет 2009 г., каза днес Румен Овчаров. Експерти изказаха мнение, че първоначално внесеният проект за 2009 г. е неизпълним.

Правителството можеше да предотврати понижаването на кредитния рейтинг на България, смята зам.-председателят на бюджетната комисия Мартин Димитров.

В страни като България увеличението на държавните разходи води до свиване на икономиката, казва в анализ за Investor.bg икономистът Георги Ангелов.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

ТБ БАКБ АД(BACB)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още