IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кого да обвиним за дълговата криза в Европа?

Обвиненията варират от трудовите навици на гърците и колапса на исландските банки до почти всичко, което може да има и най-малката връзка със срива на европейските икономики

07:27 | 27.05.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Кого да обвиним за дълговата криза в Европа?

Докато дълговата криза бушува в еврозоната, а засегнатите страни се опитват да овладеят лавинообразно нарастващите дефицити, не липсва и неизменната размяна на обвинения и всевъзможни мнения за това, кой е предизвикал кризата, пише CNBC.

Гръцкият дълг е на път да надхвърли 160% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, но сагата едва ли ще приключи с Гърция. Други страни, Ирландия и Португалия например, също вероятно ще се окажат отхвърлени от облигационните пазари за продължителен период от време.

От друга страна, страхът от нова катастрофа парализира политическите решения на най-болезнените проблеми в еврозоната.

Обвиненията варират от трудовите навици на гърците и колапса на исландските банки до почти всичко, което може да има и най-малката възможна връзка със срива на европейските икономики и залеза на европейската икономическа мощ.

Така че кого да обвиним? Вижте предложенията на CNBC в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Happy68
преди 12 години
Това с "Out of the office" не ми се връзва :) нашите още в 16,30 са си на път за вкъщи. И ако в БГ има национален празник, малииииии, колко много почивали българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
timtam
преди 12 години
Това което се случва с Гърция е т.н. индикатор за погрешните стратегии в решаването на подобен род финансови кризи. Ако се погледне по реалистично на случващото се, това което се прави е не решаване на възникнали проблеми, а запушване на дупки. А сега нещата избиха и на решаване на частните банкови интереси на кредиторите. За какво говорим? И с просто око се вижда че гърците са мамели, лъгали, фалшифицирали и основно лапали чуждите пари на ЕС, а сега дайте да ги спасяваме, защото неможе да си позволим да фалират. А ние тогава защо затягаме коланите? За да не ни сполети същото ли? На всичко отгоре пък гърците ни се подигравят явно на нас българите. Така с тези двойни стандарти не се връзват нещата. Ние знаем поговорката "Болен здрав носи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
re100
преди 12 години
Освен алчността е и глупостта на финансовата каста, която има нужда от спешна и пълна промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Голям смях.Тоя коментар за "немските трудови навици" на 1-вата снимка е много нагъл.Работя с немци повече от 5г и да ми твърдят, че са работливи е пълен ъпсут.Немеца преди 8:30 -9 не го търси въобще. До 9:30 пие кафе. в 5:30 вече не отговаря на мейли, а в 6 е "Out of the office". По обед 2 часа - не дава да се правят срещи. Петък се работи до 2-3. Прехвърлянето на задачите е основен метод за тяхното решаване при тях. Любимо занимание е да се съвещават с часове и да обсъждат проблемите - накрая ги решава някой друг разбира се.Така това е за самите немци. Но ако си някакъв друг в може и по 12 часа да те карат да работиш. Немците се възползват от труда на милиони чужденци, а самите те си карат кефа.Като добавим, че реално спасяват собствените си банки кредитори - не знам какво пищят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Проблемът с държавните дългове е огромен, защото се поражда от наличие на открита, но все още не осъзната от компетентните специалисти световна държавна финансова Грешка на Джон Лоу, поради която се развиват диспропорции и винаги се достига до криза.Грешка на Джон Лоу означава Грешка е при условия с "Незлатни пари" да се прилага начина на държавно финансово управление от време със "Златни пари".Полезното спасение на стопанството е прекратяване на тази държавна управленска непълноценност чрез ползване на Модел Ресурс М.Доказателство: Ако се ликвидира Грешката на Джон Лоу ще се прекрати кризата.Внедряването на Моделът Ресурси М в общественото управление е въпрос на време и в бъдеще няма да се водят дискусии Дали да се ползва Модел Ресурси М?, а темата за спора ще е Как да се прилага Модел Ресурси М?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Boyko Tikvata
преди 12 години
Ако приемем, че гръцките държавни облигации са секюритизирани дългови облигации (CDO или MBS), то базовият актив в тях е нереалният стандарт на живот на гърците (луксът на обикновените гърци, имотите и "райовете" на гръцките "баровци" и политици). Нека приемем, че гръцкото правителство е само играчът, който секюритизира (пакетира, консолидира) дълговете. Европейските политици и МВФ следва да бъдат сравнявани с рейтинови агенции, които казват Гърция никога няма да фалира - не се страхувайте да купувате тези книжа (давате ресурс за рефинансиране). Последно, но не и по-важност, банките (ДБ, Креди Агрикол, Юникредито и т.н.), които купуват тези хартийки с мисълта дори и отделни вземания от комасираните книжа да са проблемни, ако по-голямата част не са, то няма опастност от неплатежоспособност на "пакетьора". Не ви ли звучи позната тази "далаверка" или забравихте уроците от 2005 - 2007 и 2008 - 2009г.? Какво тогава следва да очакваме от централната банка на Евро зоната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
iconomist
преди 12 години
Има само една причина за всичките дългови кризи и тя е алчността във всичките и лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още