IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в цялата страна продължават

В София се стигна до тежък сблъсък между протестиращи и органите на реда, 14 ранени са приети в Пирогов

21:14 | 19.02.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шествието във Варна. <em>Снимка: БТА</em></p>

Шествието във Варна. Снимка: БТА

И тази вечер хиляди хора излязоха на улицата, а в София отново се стигна до сблъсъци между органите на реда и протестиращи, приключили с ранени и 25 арестувани. От пресцентъра на “Пирогов” съобщиха, че в болницата са постъпили 14 ранени от сблъсъците с жандармерията, главно с наранявания в областта на главата. Пострадали са и двама полицаи.

В София отново беше блокиран Орлов мост, като полицаи бяха замеряни с бомбички, домати, пластмасови бутилки и други предмети. В отговор служителите на реда повалиха няколко човека на земята с удари с палки.

Демонстрантите се събраха в 18.30 часа на Орлов мост, след което се насочиха към паметника на Васил Левски, но не бяха допуснати от силите на реда, които бяха блокирали всички подстъпи към възпоменателната церемония пред паметника, предаде БНТ. Недоволните се насочиха по улица "Оборище", след което поеха към Народното събрание. Протестиращите непрекъснато сменяха посоката си на движение, опитвайки се да стигнат до парламента.

Две шествия – на протестиращите срещу високите цени на тока и на партия “Атака”, в крайна сметка стигнаха пред Народното събрание, но не се сляха заради полицейския кордон около сградата, предаде БТА. Хората скандираха "Оставка" и "Мафия", както и "Българийо, събуди се", издигаха и плакати с надпис "За чиста и свята република" и снимки на Васил Левски и Христо Ботев. 

Част от протестиращите се насочиха към НДК по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и блокираха кръстовището с бул. “Фритьоф Нансен”. Заградени от полиция и жандармерия, те продължиха към бул. “Витоша” и “Скобелев”, като потрошиха полицейска патрулка.

Около 10 хил. души излязоха и по улиците на Варна, предаде репортерът на Dnes.bg в града. Недоволните се събраха традиционно пред сградата на Общината, а оттам шествието тръгна със запалени факли  и национални трибагреници към паметника на Васил Левски в морската градина. Най-отпред вървяха хора с портрет на Апостола и запалени факли в памет на великия българин, обесен на днешната дата преди 140 години.

Протестиращите скандираха името на героя и мирно стигнаха до неговия паметник на алеята на възрожденците в Морската градина. Там изпяха националния ни химн, положиха цветя и запазиха минута мълчание. След това шествието тръгна към Пантеона, оттам премина през Двореца на културата и спорта, блокира бул. „Княз Борис Първи” и стигна отново до Общината.

Сред хората е и неформалният лидер на протестите Иван Петров, който в един от първите дни беше намушкан с нож. В началото на днешния протест той заяви,че варненските протестиращи нямат нищо общо с тези, които днес присъстваха на пресконференцията на премиера Бойко Борисов.

Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 4
Pyramid
преди 11 години
Май, по-добре, св,,а да му беше направила публично. По-щях да я разбера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
Вече писах, че протестите могат да бъдат разглеждани и като подкрепа за правителството. :)...Въпрос на гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
цитат " ГОВОРИТЕЛКАТА НА ХИЛЯДИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ ПИСАЛА БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО ДО БОРИСОВ "Без коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, как методично насочват протеста на хората! Обърнете внимание, на думичките във всички въпроси към участници в протестите! Открийте най често употребяваните думички в тях / аз няма да ги споменавам за да не бъда тенденциозен/ ! При това от всичко медии! Забележете и лицата /"социолози" "икономисти" няма да ги назовавам/ които цъфнаха по телевизиите! :D ...Обаче,!!!! Няма да постигнат целта си. Няма условия за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още