IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сао Пауло може да остане без нов стадион за световното по футбол

Строителни компании заплашват да спрат работа по съоръжението заради проблеми с финансирането

09:30 | 29.03.13 г.
<p>
	&quot;Itaquer&atilde;o&quot; е най-малкият проблем на ФИФА, тъй като закъснява изграждането на спортните съоръжения в още 12 бразилски града &ndash; домакини на първенството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Itaquerão" е най-малкият проблем на ФИФА, тъй като закъснява изграждането на спортните съоръжения в още 12 бразилски града – домакини на първенството. Снимка: Ройтерс

Строителите на стадиона за световното първенство по футбол в Сао Пауло заплашват да спрат работата заради спор за финансирането, предаде Ройтерс. Това обаче може да хвърли в пълен хаос глобалния турнир и да злепостави правителството на Бразилия, отбелязва агенцията.

Стадионът "Itaquerão" в източната част на най-големия и най-богат град на Бразилия се планира да бъде домакин на първия мач от първенството през 2014 г., а идеята на събитието като цяло е да покаже, че страната е една от основните икономически сили в света.

Напоследък обаче се появиха проблеми, които спъват подготовката по откриването на първенството, включително и с инфраструктурата. Строителните компании, които работят по съоръжението, пък не са получили обещаните 400 млн. реала (200 млн. долара) заем от контролираните от държавата банки.

Евентуално отлагане на строителството може да принуди ФИФА да пренасочи церемонията за друг град и въобще да се откаже да провежда мачове в Сао Пауло.

Не липсват обаче привърженици на тезата, че строителните компании просто блъфират и се опитват да окажат натиск върху банките и правителството на Дилма Русеф заради строгите условия по заемите. Строителите се оплакват, че въпреки предложените гаранции финансовите институции искат още и още, което поставя бизнеса в безизходна ситуация. 

Очаква се строителството на стадиона да струва около 820 млн. реала, което означава, че изграждането му без публична подкрепа ще бъде изключително трудно. Съоръжението ще има капацитет от 48 хил. места плюс още 20 хил. временни места, както и огромен видеоекран, по-голям даже от този на стадиона на Dallas Cowboys в Арлингтън, щата Тексас.

"Itaquerão" обаче е най-малкият проблем на ФИФА, тъй като закъснява изграждането на спортните съоръжения в още 12 бразилски града – домакини на първенството, особено на стадиона в Рио де Жанейро, където се планира да се играе финала. Има затруднения и с реализацията на някои инфраструктурни проекти, като например жп връзката с летището в Сао Пауло, която може да не бъде завършена дори след края на първенството.

"Itaquerão" беше любимият проект на предшественика на Дилма Русеф - Луис Инасио Лула да Силва. Той лично определи мястото на строителството – в един от най-бедните райони на града, за да насърчи развитието му в последствие. Съоръжението е на около 15-16 км разстояние от центъра на Сао Пауло и още по-далеч от по-добре уредените части на града, което може да предизвика транспортен хаос.

Стадионът освен това е в близост до най-опасните квартали в града, което поражда съмнения, че пейзажът наоколо ще може да се промени и да се изградят нови жилищни райони. Това поражда опасения и за бъдещето на спортното съоръжение и възвръщаемостта от инвестицията, което донякъде обяснява проблемите с финансирането.

От друга страна държавната банка за развитие на Бразилия няма законово право директно да кредитира подобни проекти, което налага обещаните заеми да минават през други банки. Banco do Brasil обаче отказва да отпусне средства срещу предоставените гаранции от строителния консорциум, включително паричните потоци, произтичащи от продажбата на правата върху името на стадиона, както и от билети, тъй като предложените обезпечения не покриват стандартите на финансовата институция.

Строителите се наложи да прибегнат до други заеми от по-малки банки, за да финасират инвестицията дотук, което обаче им струва изключително скъпо. Според запознати източници компаниите дотук са похарчили около 30 млн. реала само за лихви, което обезсмисля строителството.

Снимки на Itaquerão вижте в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още