IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болезненото приземяване на Бразилия след края на Мондиала

Срамното отпадане на домакините на полуфинала отрезви населението, което търси равносметка за разходите за спортното събитие

10:51 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Икономиката на Бразилия сякаш е изпаднала в летаргия. На снимката - пристанищният пазар в&nbsp;Куиаба. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Икономиката на Бразилия сякаш е изпаднала в летаргия. На снимката - пристанищният пазар в Куиаба. Снимка: Ройтерс

Всичко вече е ясно – Германия е новият световен шампион. И макар че бразилският национален отбор загуби по категоричен начин полуфинала, водещите политици на страната имат с какво да се похвалят – летищата функционират перфектно. На стадионите, макар и завършени в последния момент, можеше да се видят истински спектакли. А опасенията за възможни протести в крайна сметка се оказаха до голяма степен неоснователни, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Сега обаче идва изтрезняването.

Бразилия трябва да се справи с някои нови изпитания. Икономиката се забавя, а през октомври ще се състоят президентски избори, които заплашват да разединят страната. В допълнение, Бразилия трябва да се подготви да бъде домакин на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. - ново мегасъбитие, което според организаторите изостава от графика и презарежда критиката към държавната политика за разходите.

„По време на световното първенство Бразилия бе като един остров на мечтите, но шокът от реалността ще дойде много скоро", казва Марсело Саломон, икономист в Barclays Bank в Ню Йорк, който анализира икономиката на Бразилия. „Ние се намираме в процес на забавяне, който изненада и най-големите песимисти".

Редица икономисти вече намалиха неколкократно очакванията си за ръста на бразилската икономика през тази година. Саломон например понижи прогнозата си за растежа на бразилския брутен вътрешен продукт от 1,7 на сто до 0,7%.

След четири години на стагнация фабриките в страната намаляват своето производство. Бразилия се опита да подхрани растежа с големи държавни заеми, потребителски кредити и парични помощи за бедните. Но икономистите са на мнение, че тези усилия отново затихват. Също така плановете на правителството за строеж на нови пристанища и друга инфраструктура не успяват да подобрят значително конкурентната сила на Бразилия.

Марсио Холанд, висш служител в Министерството на финансите на Бразилия, защитава политиката на правителството. Не неспособността на политиците, а световната криза е виновна според него за това, че икономиката в Бразилия се развива по-бавно. Държавните заеми за бизнеса и социалната подкрепа за семействата обаче смекчават последствията, казва Холанд.

Независимо от това се очаква вътрешнополитическите дебати в Бразилия преди изборите през октомври вероятно да се ориентират основно около въпроса как може да се постигне по-висок икономически растеж. Политическата неопределеност обаче може да направи икономиката още по-нестабилна.

Още по време на Световното първенство по футбол стана ясно колко голяма е икономическата пропаст в страната. По време на спектакъла при откриването на първенството през юни в Сао Пауло хиляди бразилци освиркаха своя президент Дилма Русеф. Тя се опитва да си осигури преизбиране през октомври. В най-бедните райони на страната обаче Русеф, която е бивш министър на енергетиката, продължава да се радва на силна подкрепа. Нейната лява работническа партия успя през 12-те си години на власт значително да разшири социалните помощи и жилищните надбавки. 

Последна актуализация: 08:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още