IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus засенчи Boeing с поръчки за 21 млрд. долара на изложението във Фарнбъроу

Най-голямото годишно изложение за авиоиндустрията разкрива мащаба на надпреварата между двете компании за глобално надмощие

13:12 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Самолет на Airbus каца по време на изложението във Фарнбъроу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Самолет на Airbus каца по време на изложението във Фарнбъроу. Снимка: Ройтерс

Производителят на самолети Airbus Group NV поведе пред конкурента Boeing Co в първия ден на най-голямото годишно изложение за авиоиндустрията във Фарнбъроу - Farnborough Air Show - с поръчки за 21 млрд. долара.

Поръчките на самолети на Boeing са за около 7,7 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg Industries. Базираният в Чикаго производител обаче може да отвърне на удара по-късно днес: компанията е близо до обявяването на поръчки на самолети за 9,2 млрд. долара от Air Lease Corp. и BOC Aviation Ltd., твърдят пред Bloomberg източници, запознати с преговорите.

Бързият старт на Airbus на изложението е добра новина за компанията, която натрупа едва 290 поръчки на самолети през първото полугодие, значително по-малко от тези на Boeing - 499. Базираната в Тулуза във Франция Airbus използва първия ден от изложението, за да предложи подобрена версия на своя модел A330, спечелвайки сделка за 6,9 млрд. долара.

Годишното изложение, което се провежда последователно ту в Париж, ту в английския град Фарнбъроу, разкрива мащаба на надпреварата между Airbus и Boeing за глобално надмощие. Събитието събира производители, авиокомпании, доставчици и изобретатели за срещи и сделки.

Airbus дължи отчасти успеха си през първия ден на компании, които купуват самолети, за да ги отдават под наем на различни авиокомпании.

Така например първият оператор на модела A330neo на Airbus ще е базираната в Лос Анджелис Air Lease, чийто главен изпълнителен директор Стивън Удвар-Хейзи призоваваше Airbus да предложи версия на 20-годишния A330 с подобрени двигатели. Air Lease е поръчала също 60 самолета на Airbus от модела A321.

AerCap Holdings NV пък заяви, че ще купи 50 самолета A321neo на стойност 5,14 млрд. долара. Това ще е първата сделка на най-големия независим наемодател на самолети в света, откакто придоби бившата компания на Хейзи International Lease Finance Corp. за 7,6 млрд. долара през май.

Ранните резултати не отразяват напълно преговорите с клиентите, които могат да донесат повече продажби по-късно през годината, казва Джон Вожик от търговския отдел на Boeing. „Продажбите растат и намаляват“, допълва той.

Поръчките на Boeing в деня на откриването на изложението включват пет продажби на модела 737 Max и шест на 787-9 Dreamliner, най-новата версия на самолета с въглеродни влакна, на наемодателя Avolon Holdings Ltd.

Според запознати източници Air Lease може да купи от Boeing 20 самолета 737 Max и шест 777, докато BOC Aviation ще поръча най-малко 50 Max.

Купувачите на самолети обикновено договарят намаления, затова официално обявените цени не означават задължително еквивалентни приходи. Прави се разлика също между твърди поръчки и планирани покупки. Данните на Bloomberg Industries включват поръчки и опции.

За Airbus ще е особено важно да запази всички твърди поръчки и да потвърди предварителните споразумения, след като през първото полугодие 225 поръчки за самолети на компанията бяха отменени. За Boeing тази цифра е 54.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още