IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С килт и знаме Шотландия чака резултатите от референдума

С висока избирателна активност от около 90% шотландците взеха едно от най-значимите политически решения в живота си

08:18 | 19.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В четвъртък шотландските избиратели бяха призовани за това да гласуват дали страната им да се отдели след 307 години от Великобритания. В исторически безпрецедентния референдум една срещу друга се конкурираха две визии - от една страна, мечтата на независима Шотландия, а от друга страна - сценарият кошмар от потенциалното икономическо бедствие, пише Wall Street Journal.

На бюлетините имаше само един прост въпрос: „Трябва ли Шотландия да бъде независима държава“. В случай, че по-голямата част от гражданите са за напускане на съюза, ще трябва да има и много други въпроси. Не е ясно и дали и как страната ще може да се справя напълно самостоятелно.

Това беше много емоционален ден за Шотландия, където хората се стекоха към избирателните секции, за да вземат едно от най-значимите политически решения в живота си. 

В първите 26 от 32 избирателни райони гражданите са гласували за оставане във Великобритания, но общият резултат вероятно ще бъде толкова крехка преднина, че все още не може да се правят никакви прогнози.

Според официалните данни 19 036 избиратели са гласували в историческия квартал Клакмананшир близо до Стърлинг за това, че Шотландия трябва да остане част от Обединеното кралство. 16 350 избиратели са гласували за независимост. Така лагерът на противниците на независимостта е имал мнозинство с 54 процента.

Избирателната активност в този район е била 89 процента. В останалите 2 600 избирателни секции се очаква да са участвали подобен дял граждани. По-рано анализатори предрекоха, че повече от четири милиона шотландци биха участвали в референдума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
econmist34323232
преди 9 години
Научете се да живеете с противоречия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още